Suva Reka: Kosovska policija pronašla eksploziv malo pre dolaska raseljenih Srba!

Ilustracija

Komandir Kosovske policije u Suvoj Reci Ljumi Maljezin potvrdio je predstavnicima Ministarstva za povratak u Vladi Kosova da je jutros, nešto pre dolaska raseljenih Srba u Mušutište, deaktivirana eksplozivna naprava.

Oko stotinak raseljenih Srba došlo je danas, uz jaku pratnju pripadnika Kosovske policije i specijalaca, u razrušeni manastir Svete Trojice, u selu Mušutište u opštini Suva reka, kako bi obeležili manastirsku slavu.

Liturgiji koju je služio monah Petar iz manastira Visoki Dečani, uz sasluženje drugih monaha iz tog srpskog manastira, prisustvovali su i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jeftić.

Liturgija je protekla u miru i bez incidenata. U selu Mušutište, kako su povratnici rekli za agenciju Betu, pre rata je živelo oko 2.000 Srba, a danas nema žitelja srpske nacionalnosti. Kako je rečeno Beti, poslednjih godina u više navrata vođeni su razgovori o povratku raseljnih u ovo najveće selo na Kosovu i Metohiji.

Manastir Svete trojice datira iz 14. veka i miniran je 1999. godine, tako da je od njega ostao samo zvonik.
U selu postoji 16 crkava, a pre rata liturgija se služila u 14 crkava.

Najstarija je crkva Bogorodice Odigitrije izgrađena je 1315. godine i prema rečima povratnika, u avgustu će se obeležiti 700 godišnjica izgradnje te crkve.

(beta)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Suva Reka: Kosovska policija pronašla eksploziv malo pre dolaska raseljenih Srba!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.