Švajcarska će davati svim građanima po 2.300 evra mesečno?!

Ilustracija

Švajcarska bi mogla da postane prva zemlja na svetu koja će svojim građanima davati “platu” bez obzira na to rade li ili ne.

Švajcarski građani bi za šest meseci trebali da izađu na birališta i na referendumu glasaju da li su saglasni s predlogom da svaki odrasli građanin, zaposleni i nezaposleni, od države dobije temeljni fiksni mesečni dohodak.

Predlog je da osnovni prihod iznosi 2.500 franaka za odrasle (2.300 evra svaki mesec), dok bi penzioneri i deca dobijali manje.

Ideja je da građani više svoga vremena mogu da posvete stvarima koje ih zaista zanimaju, a ne da celo vreme razmišljaju kako će zadovoljiti osnovne finansijske potrebe za hranu, komunalije…

Istom idejom vodi se i vlada u Finskoj koja je najavila uvođenje temeljnog dohotka za sve građane od 800 evra. Finci su najavili da će pilot-projekt početi 2017. godine.

Međutim, prvi su ovaj projekt, koji mnogi već nazivaju komunističko-utopijskim, pokrenuli u Holandiji.

Bauk kruži Evropom – bauk plate bez motike, moglo bi se reći parafrazirajući prvu rečenicu Manifesta komunističke partije, koji su 1848. predstavili Karl Marks i Engels.

Da bi finansirala temeljni dohodak, Švajcarska bi morala da uvede veće poreze za najbogatije.

Podsetimo da su Švajcarci u poslednje dve godine na referendumu odbili najnižu mesečnu platu (3.140 evra) i ograničenje plata menadžerima.

Ideja o minimalnom mesečnom prihodu u Švajcarskoj postoji već nekoliko godina. Planirano je da se referendum održi u 2016. godini, ali još uvek nije zakazan tačan datum. Švajcarski parlamentarci su, bez obzira na to, već uputili preporuku građanima da glasaju protiv tog predloga.

Prema ocenama analitičara građani će sami odbiti ovaj predlog, zbog uređenosti države i zbog činjenice da su svim građanima praktično obezbeđena radna mesta.

(večernji list)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Švajcarska će davati svim građanima po 2.300 evra mesečno?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.