SVAKA ČAST: Bračni par iz Kanade zaveštao Institutu za majku i dete 750.000 evra!

Kanada

Foto: D. Davidov Kesar

Đuro i Ilinka Srbi iz sela Kosova, iz Dalmacije nisu imali dece i želeli su da nasledstvo pripadne nekoj dečjoj zdravstvenoj ustanovi u Beogradu. – Čekanje na preglede najveći problem

Dodelom priznanja donatorima, lekarima, sestrama, najboljim odeljenjima, najstarijim penzionisanim rukovodiocima i najmlađem doktoru na specijalizaciji, Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić” obeležiće danas 66 godina postojanja. Po broju pacijenata, zaposlenih i postelja ova dečja bolnica je najveća u Srbiji i u jugoistočnoj Evropi. Jedinstveni su po Republičkom centru za planiranje porodice, a tu se leči i najviše mališana koji boluju od retkih bolesti, metaboličkih i genetičkih oboljenja.

[adsenseyu5]

Zahvaljujući donacijama, mnogi delovi instituta su ulepšani, a nabavljeni su i aparati za savremeno lečenje. Najviše novca ustanova je dobila sasvim neočekivano – bračni par Trifunović iz Kanade zaveštao je ovoj medicinskoj kući oko 750.000 evra. Njihov humani čin smatra se najvećom pojedinačnom donacijom nekoj zdravstvenoj ustanovi.

– Đuro i Ilinka Trifunović su bili Srbi iz sela Kosova, iz Dalmacije, a živeli su u Kanadi i imali su živinarsku farmu. Nisu imali dece i odlučili su da najveći deo nasledstva ostave nekoj dečjoj zdravstvenoj ustanovi u Beogradu. Njihova rođaka Jelica Radosavljević je predložila da donaciju dobije institut i to je prihvaćeno – pojašnjava docent dr Radoje Simić, direktor instituta.

[adsenseyu1]

Za urgentnu pomoć mališanima Institut za majku i dete i Univerzitetska dečja klinika smenjuju se, pa imaju dežurstva svakog drugog dana. Nekada su medicinari u institutu u toku dežurstava imali oko 50 dece, a sada se taj broj utrostručio.

– Najveći smo dom zdravlja u Srbiji, jer već u po podnevnim satima roditelji počinju da dovode decu. Najčešće su to, na sreću, bezazleni problemi koji bi mogli da se reši i u malom domu zdravlja. Posle 18 sati naše čekaonice liče na košnice. Nekada pregledi traju po nekoliko sati jer se čekaju rezultati krvne slike i raznih snimanja, pa se roditelji ljute što čekaju. Najčešće primedbe imamo upravo na čekanje u hitnoj službi i zakazivanje pregleda, ali na neke procedure treba sačekati i po šest meseci. Samo kroz dnevne bolnice prođe oko 4.000 pacijenata. Tendencija je da se pacijenti što manje zadržavaju u bolnicama i da se rade minimalno invazivne procedure.

[adsenseyu1]

To su, na primer, operacije bez rezova koje radimo u kardiologiji ili primena specijalnog aparata za razbijanje kamena koji se koristi u urologiji, pa deca ne moraju da se operišu na klasičan način.

Iz donacije porodice Trifunović kupili smo laser za ORL odeljenje i mi ga sad jedini imamo – ističe dr Simić i dodaje da je u bolnici proširen obim genetičkih analiza, a nabavljen je i aparat za snimanje dece koja pate od epilepsije.

Na redu je preuređenje Odeljenja kliničke patologije, koje nije renovirano od osnivanja instituta. Ta služba ima patologe koje nema nijedna dečja ustanova u Srbiji i tu dolaze na preglede mali pacijenti iz raznih ustanova kako bi im se utvrdila vrsta bolesti, terapije, da li je neko oboljenje maligno ili benigno…

(Skandalozno.rs, Izvor: Politika.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "SVAKA ČAST: Bračni par iz Kanade zaveštao Institutu za majku i dete 750.000 evra!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.