SVE JE STALO: Snažna oluja pogodila sever Evrope, udari vetra do 165 km/h!

Advertisement

Ilustracija

Više od 35.000 Šveđana ostalo je bez struje nakon što je snažna oluja koja je nazvana Gorm protutnjala jugom Skandinavije i oštetila mnoge objekte i oborila drveće, a došlo je i do otkazivanja železničkog saobraćaja i zatvaranja mosta Oresunn koji povezuje Dansku i Švedsku.

Danski meteorolog Džon Kapelen rekao je da je brzina vetra dostigla 130 kilometara na sat, sa udarima od 165 kilometara po satu.

Oluja je pogodila Dansku u nedelju, kasno uveče, ali se u roku od četiri sata proširila na ceo region, za malo izbegavši Norvešku. Švedske komunalne služve saopštile su da je oko 75.000 potrošača bilo bez struje u toku trajanja oluje.

Oluja je u južnom delu Švedske čupala drveće iz korenja i obarala dalekovode, dok su mnogi ljudi prijavli štetu na krovovima kuća i automobilima.

Za sada nije prijavljeno da ima žrtava.

[adsenseyu1]

Šatorsko naselje za tražioce azila na severu Danske evakuisano je juče zbog oluje Gorm.

Danska meteorološka služba nazvala je oluju Gorm po međunarodnoj konvenciji koja nalaže da se oluje imenuju po abecednom redom, naizmenično muškim i ženskim imenima. Poslednja velika oluja koja je pogodila Skandinaviju u novembru nazvana je Freja.

Oluja je postepeno slabila dok se premeštala prema severoistoku, prema Finskoj i Estoniji, gde su trajekti otkazani. Snažan vetar onemogućio je plovidbu putničkih i teretnih brodova u Litvaniji, a u Letoniji je nosio krovove sa kuća.

Srbiju će oluja zaobići

Kako nam je rekao Nedeljko Todorović,  meteorolog u RHMZ-u, ova oluja ostaće na području severa Evrope, i neće pogoditi i Srbiju. Prema prognozi, u našem području ostaje stabilno i suvo vreme i neće se menjati do kraja nedelje.

(tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "SVE JE STALO: Snažna oluja pogodila sever Evrope, udari vetra do 165 km/h!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.