SVET SRLJA U PROPAST: Rusiji zabranjuju upotrebu VETA u SB UN!?

zgrada

Foto: Pixabay

U ovom trenutku 114 država podržava ideju ograničavanja prava veta koje imaju stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, izjavila je ministarka inostranih poslova Lihtenštajna Aurelija Frik.

„Odgovor na ovu inicijativu je bio nedvosmislen. U ovom trenutku ju je potpisalo 114 država, malih i velikih, iz svih delova sveta, uključujući većinu sadašnjih članica SB“, rekla je Frikova, otvarajući sednicu u okviru Generalne skupštine UN.

Ministarka je učesnica međunarodne kampanje kojom se članice UN pozivaju da ne glasaju protiv rezolucija koje bi mogle da spreče masovne zločine.

[adsenseyu5]

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Vladimir Safronikov naglasio je ranije da je nedopustiva svaka ideja koja vodi ka oduzimanju prerogativa sadašnjih stalnih predstavnika SB, uključujući pravo veta. Po njegovim rečima, mogućnost upotrebe veta stimuliše članove Saveta da tragaju za izbalansiranim odlukama, a napad na pravo veta je pogrešan i sa istorijske i političke tačke gledišta.

Američka vojska objavila priručnik na 68 stranica: KAKO POBEDITI RUSIJU…

Inicijativu o ograničenju prava veta stalnim članicama SB UN u slučajevima vezanim za zločine protiv čovečnosti predložila je 2013. godine Francuska. Kasnije je ovu inicijativu prihvatio i Meksiko.

Moskva ne podržava ovu inicijativu.

(Skandalozno.rs/Intermagazin.rs/Izvor:rs.sputniknews.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "SVET SRLJA U PROPAST: Rusiji zabranjuju upotrebu VETA u SB UN!?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.