SZO zvanično objavila: Mesne prerađevine na listi proizvoda koje izazivaju rak!

Ilustracija

Svetska zdravstvena organizacija (SZO), i zvanično je svrstala mesne prerađevine na listu proizvoda koje izazivaju rak.

Na toj listi, koja je označena kao lista 1 iliti crna lista, nalaze se još samo duvan, azbest i dizel isparenja.

Stručnjaci SZO saopštili su danas i precizirali  da mesne prerađive, a to su sve namirnice koje su prošle proces soljenja i hemijske obrade, mogu da izazovu rak creva kod ljudi. Oni upozoravaju da svega 50 grama mesnih prerađevina dnevno – što je manje od dve kriške slanine, povećava rizik razvoja karcinoma debelog creva za 18 odsto.

Agencija za istraživanja o raku (IARC), koja radi pod okriljem SZO, svrstala je obrađeno meso, poput viršli i šunke, u prvu grupu, zajedno sa duvanom, azbestom i dizelskim gasovima, za koje postoji “dovoljno dokaza” da mogu da izazovu rak.

[adsenseyu1]

– Za pojedinca je rizik od raka creva zbog konzumiranja obrađenog mesa mali, ali rizik raste sa količinom konzumiranog mesa – saopštio je doktor Kurt Štrajf, šef istraživačkog programa Agencije za istraživanje o raku (IARC), koja radi pod okriljem SZO, a prenosi Rojters.

Foto: Foter/Flickr/krossbow

Istraživanje IARC otkrilo je vezu između kolorektalnog karcinoma i konzumiranja mesnih prerađevina, ali se pominju i moguće veze sa rakom pankreasa i prostate.

Sa druge strane, crveno meso, u koje spadaju govedina, jagnjetina i svinjetina, svrstano je u “verovatne” uzročnike raka iz grupe 2A, u kojoj je još glifosfat, aktivni sastojak mnogih herbicida.

Ono je ostalo van crne liste, a stavljeno na listu 2, zbog ocene da nema dovoljno dokaza da je kancerogeno.

(rojters)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "SZO zvanično objavila: Mesne prerađevine na listi proizvoda koje izazivaju rak!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.