Tači: Naši saveznici će da ubede Srbe, NATO trenirao Bezbednosne snage Kosova

Intervju

foto: AP/Tanjug

On je na konferenciji za medije naveo da ovo nije “jednostrana odluka“ i da su BSK potpuno spremne da postanu vojska, prenosi “Koha“.

“Kosovo ne pravi nikakav iznenadni korak, ne pravi nikakvo iznenađenje. Nema nikakve jednostrane ili nelegalne akcije. Potezi ne bi bili opasni za mir na Kosovu ili u regionu. Kosovo se pomera u pravcu u kojem su se pomerale i druge zemlje u regionu. Istina je ova: nezavisna država Kosovo jednostavno radi ono što je legalno i konstitucionalno za svaku demokratsku zemlju na svetu“, rekao je on.

  [adsenseyu5]

Tači je dodao da su dermokratske institucije “nezavisne i suverene zemlje” odlučile da BSK daju zaduženja profesionalne vojske.

“To je izazvalo samo jednu zemlju i to je Srbija. Trenutno jedina pretnja za mir u regionu je povećanje ruskog uticaja i broj vojnih aviona u bazama u Srbiji. Ovo mora biti dodato pretnjama koje predstavlja terorizam, a Kosovo je i dalje šampion u regionu u borbi protiv terorizma“, naveo je on.

“Očekujem da NATO bude svestan ovoga i da ne brine o transformaciji znajući da su BSK trenirane od strane NATO i njenih članica. Ne govorim ovo kao direktan odgovor na zabrinutost NATO, sekretara Alijanse i SAD. Rekao je da je ovo jednostrana odluka, to nije tačno. Tri godine smo pokušavali da nagovorimo srpske poslanike da glasaju za ovo, ali Srbi nastavljaju da budu protiv“, rekao je Tači.

  [adsenseyu1]

Tači je naveo da će transformacija u “Vojsku Kosova” služiti miru u regionu i u svetu gde god budu tražili od Kosova da da svoj doprinos”.

Kosovski predsednik se takođe zahvalio kosovskoj skupštini na podršci i izrazio uverenje da će premijer Isa Mustafa podržati predlog zakona.

“U ovom trenutku čitav politički spektrum na Kosovu, uključujući i civilno društvo i građane trebalo bi da budu ujedinjeni kako bismo završili ovaj proces koji u potpunosti zavisi od naših institucija. Predlog zakona o Vojsci Kosova ujedinio je političare na Kosovu i ojačao poverenje građana u naše institucije. Svi koji učestvuju u proceu moraju se potpuno posvetiti”, naveo je Tači.

Govoreći o toma da Srpska lista neće glasati za zakon rekao je da taj problem postoji nekoliko godina i da su od “kosovskih saveznika” tražili da ubede poslanike sa te liste da budu za ustavne i zakonske promene.

Da podsetimo, SAD i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazili su ranije zabrinutost zbog mogućeg formiranja vojske Kosova.

(Skandalozno.rs, Izvor: B92.net)

  [adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Tači: Naši saveznici će da ubede Srbe, NATO trenirao Bezbednosne snage Kosova"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.