Tereza Mej ponovo preti Srbiji!

Intervju

Tereza Mej – foto: Tanjug/AP

Velika Britanija možda formalno izlazi iz okrilja EU, ali se njen imperijalistički stav po pitanju Balkana i Srbije ne menja: hitno treba na svaki način zaustaviti ruski uticaj na zapadnom Balkanu (čitajte Srbiji).

Ovu brutalnu poruku uputila je predsednica britanske vlade Tereza Mej, koja se sastala sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim. Tom prilikom jasno je stavila do znanja da Britanci ne nameravaju u skorije vreme da se povuku sa Balkana

POJAČANA RETORIKA

Njen stav je izričit – ruski uticaj je „maligni“, a Moskva i Vladimir Putin su neprijatelji celog zapadnog sveta.

– Rusija pokušava da utiče, kako na evropske zemlje, tako i na zemlje zapadnog Balkana, preko zloupotreba informacija, sajber napadima i propagandom. Važno je da se udružimo protiv Rusije. Podrška Makedonije i drugih zemalja je od velikog značaja za nas – rekla je Mejova i dodala da će upravo zbog toga na samitu sa balkanskim zemljama u Londonu u junu glavna tema biti bezbednost u regionu i ruski uticaj na njega.

Poznavaoce geopolitičkih prilika na Balkanu ovo ne čudi, s obzirom na to da Britanci nikada zaista i nisu odlazili sa ovih prostora te da su uvek prvi na braniku odbrane američkih interesa. Tako Srbiji drže lekcije o vladavini prava, kritikuju nas zbog saradnje sa Putinom i traže da Rusiji uvedemo sankcije, pozivaju na zatvaranje humanitarnog centra u Nišu, popreko gledaju na odnose Beograda i Banjaluke i sprovode snažan pritisak da se stavi pečat na kosovsku nezavisnost.

Njihova agresija na Srbiju dodatno je pojačana zaoštravanjem odnosa sa Rusijom u slučaju napada na ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju, a ne treba zaboraviti ni da je njihovo angažovanje inspirisano jednom od vodećih uloga u NATO.

„Avangard“: Rusko hipersonično oružje moći će da pogodi bilo koje mesto u svetu za samo nekoliko minuta! – VIDEO

Osim Rusije, trn u oku Britancima je i prisustvo Kine, Turske, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kako nas sve pritiskaju

– Traže održavanje zatvorenih (i ređih) sednica o KiM u Savetu bezbednosti

– Vojni ataše Velike Britanije Sajmon Ficgibon dao sebi za pravo da javno komentariše kadrovska rešenja u Vojsci Srbije

– Pokušali u Savetu bezbednosti da proguraju rezoluciju po kojoj su Srbi krivi za genocid u Srebrenici, Rusija stavila veto

– Britanski ambasador Denis Kif otvoreno zamerio Srbiji što nije proterala ruske diplomate

– Gornji dom britanskog parlamenta usvojio izveštaj u kojem insistira da se distanciramo od Rusa

– Postoje ozbiljne sumnje da su britanske službe organizovale napade na Srbe na Kosovu krajem 90-ih i posle 2000. godine

PONAVLJA SE ISTORIJA

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za Srpski telegraf ocenjuje da je Tereza Mej poručila da će britanska politika na Balkanu ostati neizmenjena, odnosno, da će biti dominantno antiruska.

– Na neki način ponavlja se istorija još iz 19. veka, rešavanja istočnog pitanja i početka 20. veka, Prvog svetskog rata, kada je britansku politiku na Balkanu obeležio antiruski pristup. U tom smislu, Britanci su oduvek gledali na Srbiju kao produženu ruku ruskih interesa i tako će i ubuduće delovati – zaključuje Milivojević.

Hrvatski portali ubrojali kosovsku bitku u jednu od najvećih borbi u istoriji Hrvatske!

Željko Cvijanović, urednik Novog standarda ima slično viđenje:

– London samo malo iskrenije govori o tome šta je bila poenta i ovog sastanka u Sofiji. Cela priča o pridruženju zapadnog Balkana EU, tu nema pridruženja, već pokušaja da se eliminiše Rusija.

(Skandalozno.rs/Izvor: Republika)

1 komentar na "Tereza Mej ponovo preti Srbiji!"

  1. Britanija jeste u poziciji da manipuliše srbskom politikom, oni su od uvek ekonomski i civilizaciski ispred Srbije, i mogu (pa to i mrade) da manipulišu sa srbskim poličkim liderima! Tome se ne treba čuditi!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.