TIHA EPIDEMIJA HEPATITISA C U SRBIJI: Inficirano oko 80.000 ljudi, mnogi ne znaju da su zaraženi

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

U Srbiji je približno 80.000 ljudi inficirano hepatitis C virusom (HCV), a mnogi i ne znaju da su zaraženi, rečeno je danas na regionalnom skupu infektologa u Novom Sadu.

Na stručnom skupu je zaključeno da se opravdano može govoriti o tihoj pandemiji hepatitisa C jer prema podacima Svetske zdravstvene organizacije od hroničnog hepatitisa C u svetu boluje od 130 miliona do 150 miliona ljudi, dok oko 500.000 obolelih svake godine umre od posledica nelečene hronične infekcije.

Vodeći stručnjaci su ukazali na značaj podizanja svesti javnosti o hepatitisu C i rešavanja pitanja dostupnosti savremenih terapija.

Jeziva nesreća: Pevač Toni Cetinski pregazio kolima čoveka – VIDEO

Jedan od zaključaka skupa “Iskustva i izazovi u efikasnom lečenju infekcija u Srbiji” bio je i da javnost treba konstantno upozoravati o faktorima rizika, potrebi testiranja, ali i raditi na poboljšanju dijagnostike i uvođenju novih terapijskih opcija.

[adsenseyu5]

Vodeći stručnjaci iz Srbije i susednih zemalja rekli su da je neophodan multidisciplinarni pristup rešavanju postojećih izazova u lečenju hepatitisa C.

Predstavnica Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine Milotka Fabri rekla je da poznata terapija pegilovanim interferonom, koja se trenutno primenjuje u Srbiji, izleči 50 odsto obolelih.

Preostalih 50 odsto suočava se sa prognozom ciroze jetre i pratećim komplikacijama koje mogu dovesti do karcinoma jetre. Mali broj bolesnika dobija šansu za novi život transplantacijom jetre, rekla je ona.

Prema njenim rečima, savremena terapija hepatitisa C traje 12 nedelja u više od 95 odsto slučajeva vodi izlečenju, ali danas u Srbiji na tu terapiju čeka više od 1.500 bolesnika koji su bezuspešno lečeni pegilovanim interferonom.

PRVI SRBIN KOG SU TURCI NABILI NA KOLAC: U odbrani svog grada potukao tursku vojsku do nogu, a u istoriju je ušao iz najstrašnijeg mogućeg razloga!

– Lečenje savremenim lekovima doprinosi povećanju kvaliteta života obolelih i smanjenju troškova hospitalizacije – rekla je Fabri.

Zamenica direktora Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije Ivana Milošević naglasila je da je u prethodnih godinu dana ostvaren značajan pomak u okviru zdravstvenog sistema i nabavke savremenih lekova nove generacije.

[adsenseyu1]

Nadamo se da će lečenje inovativnom terapijom uskoro biti omogućeno i obolelima od hepatitisa C, dodala je Miloševićeva.

Na skupu su učestvovali stručnjaci iz oblasti infektologije, epidemiologije, mikrobiologije i farmakoekonomije, kao i predstavnici vodećih zdravstvenih i obrazovnih institucija.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/Izvor:Beta)

 

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "TIHA EPIDEMIJA HEPATITISA C U SRBIJI: Inficirano oko 80.000 ljudi, mnogi ne znaju da su zaraženi"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.