Titula u Pekingu: Novak ‘rasturio’ Berdiha!

 Titula

Novaka Đokovića u finalu Pekinga može da opiše samo jedna reč… Ustvari, ne može, ne postoje reči za dominaciju koju je prvi teniser sveta prikazao na putu do titule, jer je Tomaš Berdih potučen u borbi za trofej – 6:0, 6:2!

Ono što se gledalo na glavnom terenu u kineskom gradu ne može da se dočara rečima, jer je Đoković u svakom odigranom gemu bio više nego nadmoćan, dok je Berdih bio u čudu jedno vreme, a onda se, čini se, pomirio sa gorkom sudbinom.

Berdih se ne može opravdati, ali se može reći da je njegovo najubojitije oružje, servis, bilo totalno neutralisano, jer je zabeležio samo jedan as na meču.

Čeh je osvojio prvi poen na svom servisu, ali onda napravio duplu servis grešku, a onda je Novak preuzeo inicijativu i došao do dve brejk lopte. Prvi udarac češkog tenisera nije radio što ga je dovelo u situaciju da posle razmene izbaci loptu u aut i od starta bude u zaostatku (1:0).

Iako je Đoković nastavio sa dubokim, veoma preciznim loptama, teniser iz Češke je počeo da pojačava tempo i da napada drugi servis prvog reketa sveta, ali i pored 40:40 nije uspeo da popravi minus (2:0). Srpski predstavnik je igrao veoma siugrno, bez oscilacija, a onda je kod 30:30 pogodio osnovnu liniju i tako ubacio Berdiha u rebus koji nije mogao da vrati, a konstantan pritisak rezultovao je novim brejkom za 3:0.

Loše pozvan čelendž Novaka je gurnuo u neprijatenu situaciju i 0:30, ali je sve to brzo popravljeno sa četiri poena u nizu za veliku prednost (4:0). Berdih je počeo da se budi tek u petom gemu gde i dalje nije bio mnogo bolji na svom servisu od Novaka, ali je izvukao neke udarce koji ipak nije bio dovoljan da Đoković dođe i do 5:0 uz neverovatan ritam.

Šesti gem je predstavljao maketu dominacije kako je Nole u suštini odigrao prvi set – bez greške (6:0).

Šta god da je Berdih uradio, Đoković je bio bolji – Čeh je pokušavao izlascima na mrežu, ali je bio lako potučen, onda je pokušao sa razmenama sa osnovne linije, ni to nije išlo kako valja, a krem svega je što je izgubio svoj servis bez osvojenog poena sa duplom servis greškom (1:0). Dominacija je bila prevelika, a radovanja nije bilo, jer Berdih nije uspeo da osvoji nijedan poen (2:0).

Šest teniser sveta je konačno uspeo da nadigra Novaka u nekim poenima, ali je Đoković bio previše moćan da nije ni čudo što je već bilo 6:0, 3:0 posle 45 minuta igre. U nastavku duela je bilo više nego jasno da ništa pobeda ne može da dođe u pitanje, a čini se da je Đoković namerno „stegao“ ruku u 12. gemu susreta i izgubio svoj servis, te je Berdih došao do 5:2, ali od toga se dalje nije moglo.

Novak je zmaj Pekinga… Peti put u nizu.

(Blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Titula u Pekingu: Novak ‘rasturio’ Berdiha!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.