Tomislav NIKOLIĆ: Srbija želi da bude punopravni član Evropske unije, ali da nikada neće…

Predsednik Srbije

foto: Tanjug, arhiva

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas prilikom odavanja pošte stradalima u Jajincima za vreme Drugog svetskog rata da Srbija insistira na miru i saradnji u regionu i čitavom svetu i apelovao na političke činioce da svađe ostave iza nas.

Nikolić je istakao i da Srbija želi da bude punopravni član Evropske unije, ali da nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

“Apelujemo na sve političke činioce da svađe i istoriju ostave iza nas i da se okrenemo saradnji”, rekao je Nikolić dodajući da se Srbija bori za pravo da sama bira prijatelje kao i protiv jasno iskazane namere da ponovo bude uvučena u sukob u regionu.

[adsenseyu5]

Nikolić je na skupu posvećenom očuvanju dostojanstvenog sećanja na ubijene na stratištu u Jajincima rekao da je Srbija danas više od dve decenije poštovana i uvažavana i da je posebna i obavezujuća borba bila da se ne dozvoli revizija istorije u vezi sa uzrocima Velikog rata.

“Stogodišnjica od njegovog početka je za nama, a naša odlučnost i doslednost sprečila je da se na Srbiju svali istorijska odgovornost i izjednače sve strane u krivici. Da smo dozvolili da takva stigma padne na naše herojske pretke, saučestvovali bismo u zločinu i nepravdi ogromnih razmera”, rekao je Nikolić.

Bitka za Kosovo i Metohiju

Istakavši da to nije jedina bitka koja se vodi, Nikolić je rekao da je posebno važna bitka za Kosovo i Metohiju, da ne dozvolimo ulazak samoproklamovane države KiM u Ujedinjene nacije.

“Mi ćemo sledeće godine ponovo da se borimo da Kosovo ne postane član UNESCO-a. Vodimo bitku i za oporavak srpske ekonimije, za otvaranje novih radnih mesta”, Istakao je Nikolić.

[adsenseyu1]

On je naglasio da sećanje na prošlost oblikuje budućnost koju Srbija gradi u miru i slozi i razumevanju svojih građana.

“Sećanje na nevine žrtve koje su zauvek ostale ovde Srbija brani i čuva napredujući kao država i društvo, ne odričući se ideja mira i slobode što su naše određujuće reči – i iz prošlosti i u budućnosti pođednako”, istrakao je Nikolić.

Stratište u Jajincima

Državna komemorativna svečanost posvećena očuvanju sećanja na ubijene na stratištu u Jajincima kod Beograda počela je odavanjem pošte stradalima u Drugom svetskom ratu, a predsednik Nikolić položio je venac na spomen obeležje.

[adsenseyu1]

Poštu stradalim u Jajincima odali su i predstavnici diplomatskog kora, udruženja građana a u ime vlade Srbije venac je položio ministar rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

U Jajincima su nemačke snage ubile skoro 80.000 ljudi od 1941. gdo 1943. godine od kojih su mnogi bili zatočenici obližnjeg logora Banjica.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Tomislav NIKOLIĆ: Srbija želi da bude punopravni član Evropske unije, ali da nikada neće…"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.