Tramp napao Kinu: Uhvaćeni ste na delu – prodajete naftu Severnoj Koreji!

Intervju

Donald Tramp – foto: Reuters

Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas da je veoma razočaran što Kina dozvoljava da Severna Koreja dolazi do nafte, upozorivši da bi takvi potezi sprečili “prijateljsko rešenje” za krizu nastalu zbog nuklearnog programa Pjongjanga, dok Kina tvrdi da Severnoj Koreji nije prodavala naftu.

– Uhvaćeni na delu (red handed) – veoma sam razočaran što Kina dopušta da nafta ulazi u Severnu Koreju.

Nikada neće biti prijateljskog rešenja za severnokorejski problem ako ovo nastavi da se dešava – napisao je Tramp na Tviteru.

JUŽNOKOREJCI VIDELI PRERUČIVANJE NAFTE

Kina je, međutim, ranije danas saopštila da kineski brodovi nisu prekršili sankcije prodajom nafte Severnoj Koreji, a to je poručila nakon što je jedan južnokorejski list naveo da su kineski i severnokorejski brodovi na moru nezakonito preručivali naftu, prenosi Rojters.

Kina u novembru nije izvozila naftu i naftne derivate u Severnu Koreju, pokazali su pre dva dana objavljeni podaci kineske carine, čime je, kako ocenjuje britanska agencija, očigledno nadmašila zahteve sankcija koje su ranije ove godine uvele Ujedinjene nacije s ciljem da se ograniče isporuke nafte toj izolovanoj zemlji.

Peking u novembru takođe nije uvozio rudu gvožđa, ugalj ili olovo iz Severne Koreje, drugi ceo mesec od uvođenja novih trgovinskih sankcija UN.

GLAVNI SNABDEVAČI SEVERNE KOREJE

Kina, koja je glavni izvor goriva za Severnu Koreju, prošlog meseca nije izvozila ni benzin, mlazno gorivo, dizel ili lož ulje izolovanom susedu, pokazali su podaci kineske Opšte uprave carina.

Prošle sedmice, Savet bezbednosti UN je uveo nova ograničenja u trgovini sa Severnom Korejom, uključujući ograničenje isporuka naftnih proizvoda toj zemlji na samo 500.000 barela godišnje, podseća Rojters i dodaje da je potez Pekinga da potpuno “zavrne slavine” – retkost.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Tramp napao Kinu: Uhvaćeni ste na delu – prodajete naftu Severnoj Koreji!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.