Tramp potpisao dokument kojim je zaratio sa Kinom – VIDEO

Potpis

foto: Youtube/Printscreen

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je dokument kojim se Kini nameću nove tarife na određene proizvode čime njegova administracija želi da prekine kineska trgovanja i investicije u SAD.

“Bićemo mnogo snažnija i mnogo bogatija država. Ovo je samo prva od mnogih carina koje ćemo uvesti”, rekao je Tramp u Beloj kući.

Tarife će se odnositi uglavnom na tehnološke proizvode, a uskoro će biti objavljen kompletan spisak. Očekuje se da će potencijalna šteta naneta Kini, kao rezultat uvođenja carine na više kategorija proizvoda izvezenih iz Kine u SAD, iznositi blizu 50 milijardi dolara.

Predsednik SAD Donald Tramp je izjavio da je od predstavnika SAD u trgovinskim pregovorima Roberta Lajthajzera zahtevao da pokrene postupak u Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv Kine zbog narušavanja međunarodnih pravila trgovine.

Tramp je pokrenuo danas trgovinske mere protiv Kine, uz obrazloženje da je deficit SAD u trgovini sa Kinom “van kontrole” i da iznosi 504 milijarde dolara, optuživši istovremeno Peking za krađu intelektualne svojine.

“To je najveći deficit koji je imala bilo koja zemlja u istoriji našeg sveta. To je van kontrole”, rekao je Tramp uoči potpisivanja memoranduma.

“Imamo aktuelnu situaciju i sa ogromnom krađom intelektualne svojine, koja isto tako iznosi više stotina milijardi dolara”, kazao je Tramp.

Šef Bele kuće je potpisao memorandum koji obavezuje Roberta Lajthajzera da razmotri uvođenje carina u pogledu određenih kategorija proizvoda iz Kine.

Predsednik SAD je takođe najavio da će dati instrukcije ministru finansija Stivenu Mnučinu da pripremi set mera u cilju ograničavanja kineskih investicije u američka preduzeća.

Prema Vašingtonu, Kina namerno kupuje američke kompanije ili njihove filijale kako bi stekla nou-hau ili tehnologiju kojom kineski proizvođači dobijaju konkurentsku prednost i uzimaju tržišni udeo američkim preduzećima.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/ABC news)

Budite prvi sa komentarom na članku "Tramp potpisao dokument kojim je zaratio sa Kinom – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.