Traže izmenu zakona: “Skratiti radno vreme u Srbiji sa 8h na 6h”

Ilustracija

foto: skandalozno.rs

Pokret obnove Кraljevine Srbije podneo je Skupštini Srbije predlog izmena Zakona o radu kako bi se radno vreme skratilo sa 8 na 6 sati.

Kako navode, to čine po uzoru na “neke evropske kraljevine“.

“Na ovaj način produktivnost bi bila povećana, ali i sreća radnika zbog činjenice da imaju više vremena za sebe i svoje porodice tokom dana”, rekao je u pisanoj izjavi narodni poslanik i predsednik POКS Žika Gojković, prenosi ovaj pokret.

Advertisement

On je ocenio da bi se skraćenjem radnog vrema smanjio broj bolovanja, pa samim tim i troškovi poslodavca i države, a efikasnost na poslu i kvalitet usluge bi se povećali.

Velika je zabluda da radnici mogu da rade punom koncentracijom i kapacitetom svih osam sati, zato je bolje efikasnije raditi šest sati, nego manje efikasno osam“, izjavio je Gojković. POКS je naveo da su u Кraljevini Švedskoj pojedine kompanije, poput proizvođača automobila Tojota iz Geteborga, prešle na ovaj sistem još pre 13 godina i nisu ga napustile do danas, jer, osim što su dobile srećnije radnike, zabeležile su i veći profit.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

Advertisement

2 komentara na "Traže izmenu zakona: “Skratiti radno vreme u Srbiji sa 8h na 6h”"

  1. Konačno dobar predlog.Treba li čovjek trećinu dana da provede na poslu, pa još ako na posao putuje, sat dva u prevozu.Kad mu ostaje vremena za porodicu, za sebe?

  2. Netreba skratiti radni dan nego radni vek ko od radnika u proizvodnji može da radi do 65 godina

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.