Tržišna INSPEKCIJA upozorava građane: Zdravstveno nekontrolisanu KAFU prodaje čak 30 odsto trgovaca!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Tržište Srbije preplavljeno je kafom prošvercovanom iz Bosne i Hercegovine i Makedonije, koja se, iako nije prošla nikakvu bezbednosnu kontrolu, prodaje na pijačnim tezgama, ali i u legalno registrovanim prodavnicama, saznaje Kurir.

Iz Tržišne inspekcije upozoravaju da nelegalnu kafu prodaje čak 30 odsto trgovaca, zbog čega i zaštitnici potrošača apeluju na kupce da budu oprezni pri kupovini, jer švercovana kafa može biti lošijeg kvaliteta, pa čak i zdravstveno neispravna.

[adsenseyu5]

Zaštita potrošača

– Ta kafa u zemlju ulazi ilegalnim kanalima, što znači da nije prošla carinu niti kontrolu zdravstvene ispravnosti. Postoji opasnost da ta kafa bude lošijeg kvaliteta, a često i jeste. Inspekcija bi švercovanu kafu trebalo da ispita i, ukoliko se utvrdi da ugrožava zdravlje ljudi, da preduzme mere prema prodavcu, koji bi identifikovao uvoznika. Na taj način bi se došlo do odgovornih i zaštitili potrošači i ekonomski interesi zemlje zbog neplaćanja carina, akciza i PDV – ističe Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

On dodaje da motiv za ilegalnu prodaju kafe šverceri nalaze u cenama, koje su u Srbiji daleko više nego u komšiluku.

Država gubi milione

Kako Kurir saznaje, kafa se u Srbiju ilegalnu najviše ubacuje iz BiH i Makedonije.

– Kafa jednog poznatog brenda koja je pakovana u BiH ilegalnim kanalima se unosi u Srbiju i prodaje u Beogradu i celoj Vojvodini. Na jugu Srbije tržište je preplavljeno kafom koja se švercuje iz Makedonije. Pored toga što se zbog neplaćanja poreza pravi šteta državi, gubitke trpi i sam proizvođač jer je ta kafa daleko jeftinija od legalne, na koju su plaćeni svi državni nameti – kaže izvor Kurira upoznat sa stanjem na tržištu kafe.

[adsenseyu1]

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku ističe da je ilegalni uvoz akcizne robe – goriva, kafe, alkoholnih pića i duvana – od 2010. do 2015. godine porastao za 37 do 39 odsto.

– U gradovima u graničnim područjima s BiH, Bugarskom, Rumunijom i Mađarskom oko 50 odsto prometa akcizne robe je ilegalno. Roba uneta u zemlju švercerskim kanalima je 30 do 40 odsto jeftinija od robe u legalnim prodavnicama jer se na nju ne plaćaju akcize niti druge dažbine – kaže Rajić.

Tržišna inspekcija
TREĆINA KAFE NELEGALNA

Da je šverc kafe ozbiljan problem, potvrđuju i u Tržišnoj inspekciji, koja je za 20 meseci oduzela više od tone kafe od švercera, kao i nekoliko stotina kilograma od registrovanih trgovaca koji nisu mogli da dokažu poreklo robe. Ove godine su čak kod trećine trgovaca kafom na veliko i malo koji su kontrolisani otkriveni propusti.

– Kafa se najčešće švercuje iz BIH i Makedonije. Tržišna inspekcija je uradila 60 kontrola i u 18 slučajeva su konstatovane nepravilnosti i podneti su zahtevi nadležnom sudu za pokretanje prekršajnog postupka – kažu u Tržišnoj inspekciji.

[adsenseyu1]

Konferencija o sivoj ekonomiji
NJUZVIK I „ADRIJA MEDIJA GRUPA“ U BORBI PROTIV ŠVERCA

Razmere sive ekonomije i njenog pogubnog uticaja na legalnu privedu, kao i šteta koju zbog nje trpi državni budžet tema su konferencije „Siva ekonomija – izazovi i rešenja“, koju magazin Njuzvik i kompanija „Adrija medija grupa“ organizuju danas u hotelu „Kraun plaza“. O problemima i mogućim rešenjima za suzbijanje sive ekonomije govoriće ministar privrede Goran Knežević, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, ministar rada i zapošljavanja Aleksandar Vulin, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine Vesna Kovač i mnogi drugi.

U KAFU NAM UVALJUJU ČAK I GRAŠAK

ječam
grašak
slad
raž
pšenica
sušeno voće
slatki krompir
šećerna repa
cikorija
rogač
žir

[adsenseyu1]

Brojke

Ljubitelji kafe

Srbija je na 6. mestu od 50 zemalja u svetu po ispijanju kafe
Svaki stanovnik Srbije trošio je 
5,4 kg kafe u 2013.
Kazna za šverc kafe iznosi od 500.000 do dva miliona dinara
60 tona sirove kafe oduzeto je i uništeno od 2010. do 2015.
70% potrošača pije domaću kafu, a 
53% njih kupuje najjeftiniju kafu
46% kupaca veruje da kafa koju kupuju nije kvalitetna

(Skandalozno.rs, autor: Slavica Tomčić – kurir.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Tržišna INSPEKCIJA upozorava građane: Zdravstveno nekontrolisanu KAFU prodaje čak 30 odsto trgovaca!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.