Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je da raspravno veće vrati Vojislava Šešelja u pritvor

Šešelj teško bolestan

U podnesku tužilaštvo konstatuje da je Šešelj svojim ponašanjem u Srbiji “potkopao” duh odluke o privremenom oslobađanju koju je, na sopstvenu inicijativu, “iz humanitarnih razloga” donelo raspravno veće predsedavajućeg Žana Kloda Antonetija.

“Očigledno je da je poverenje raspravnog veća u Šešeljevo ponašanje bilo bez osnova. On je izričito izjavio da se neće vratiti u Tribunal. On je zapretio ljudima koji sarađuju s Tužilaštvom. On je jasno pokazao da njegovo zdravstveno stanje nije prepreka davanju neprihvatljivih javnih izjava koje su pođarivačke i uvredljive za zajednice žrtava. Takođe, dao je izjave koje dovode u pitanje procenu rapravnog veća o ozbiljnosti njegovog zdravstvenog stanja”, piše u podnesku tužilaštva.

“Šešelj se neće vratiti u Hag”

Kao dokaz tužioci navode izjave Šešelja da se neće dobrovoljno vratiti u Hag na izricanje presude i da “može samo javno da žigoše izdajnike koji prave nagodbe sa tužilaštvom za niže kazne i pristaju da lažno svedoče za tužilaštvo”.

Citira se i Šešeljeva “čestitka” srpskim četnicima “na oslobađanju Vukovara”, kao i njegova izjava da nikada neće odustati od Velike Srbije.

Tužilaštvo se, takođe, poziva i na Šešeljevu izjavu da su pregledi u Beogradu pokazali da “tumori nisu pronađeni nigde osim na njegovoj jetri”. “Ti tumori nisu veliki… Približno dva meseca će biti potrebno da se odredi da li je neophodna operacija ili je moguće lečenje hemoterapijom”, rekao je Šešelj u jednom intervjuu, dodajući da mu je bavljenje politikom najbolji lek.

Time je Šešelj, po tužilaštvu, prekršio uslov za privremeno oslobađanje da neće ometati sprovođenje pravde.

“U najmanju ruku, Šešeljevo ponašanje narušava bilo kakvu osnovu za uverenje raspravnog veća da će se Šešelj pridržavati uslova za privremeno oslobađanje, a da se na to nije izričito obavezao. Trebalo bi zahtevati da se Šešelj na to obaveže ne samo da bi se obezbedio integritet procesa pred Tribunalom, nego i da bi se osigurao pravičan tretman za Srbiju”, piše u zahtevu tužilaštva.

“Srpske vlasti u neugodnom i čudnom položaju”

Srbija je, kako se dodaje, “potvrdila da će dati neophodne garancije samo ako Šešelj potvrdi da će se pridržavati propisanih uslova. Kao što je sudija Nijang (Niang) primetio, raspravno veće je, odlukom da pusti Šešelja bez takvog obavezivanja, stavilo srpske vlasti u ‘neugodan i čudan položaj'”.

Šešeljevo ponašanje, prema tužilaštvu, pokazuje da je bez obzira na njegovo zdravstveno stanje, nepohodno strogim uslovima regulisati eventualno buduće privremeno oslobađanje. To bi bili uslovi koji su važili i za sve druge optužene koji su puštani na privremenu slobodu.

Tužilaštvo stoga zahteva da sudije opozovu odluku o privremenom oslobađanju, da nalože da se Šešelj vrati u Hag i da se, potom, održi rasprava o njegovom zdravstvenom stanju i uslovima pod kojima bi eventualno ponovo mogao biti privremeno oslobođen.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

(Beta)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je da raspravno veće vrati Vojislava Šešelja u pritvor"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.