U Egiptu otkriveno naselje starije od faraona!

Otkriće

foto: Tanjug / AP

Jedno od najstarijih sela u delti Nila, koja datira još od 5000. godine pre nove ere, otkriveno je u Egiptu.

Glavni arheolog Frederik Đio rekao je da je njegov tim pronašao silose sa životinjskim kostima i hranom, kao i grnčarskim i kamenim alatima, u plodnoj Tel al-Samari, u severnoj provinciji El-Dakalia, udaljenoj oko 140 km od Kaira, piše “Independent”.

Ovo otkriće pokazuje da su ljudi živeli u ovom selu još 5.000 pre nove ere, odnosno 2.500 godina pre izgradnje piramida u Gizi, saopštilo je Egipatsko ministarstvo antikviteta.

“Analizirajući biološki materijal koji je otkriven, arheološki tim zajedno sa Fredrikom Điom predstaviće nam jasniji pogled na prve zajednice koje su se naselile u Delti i poreklo poljoprivrede u Egiptu“, rekla je Nadia Kedr, službenica ministarstva odgovorna za egipatske, grčke i rimske antikvitete na Mediteranu.

Istraživači veruju da su poljoprivredne poslovi u selu mogli da se u velikoj meri oslone na kišu. Ovo bi moglo da pomogne da se rasvetli razvoj farme koja se zasniva na navodnjavanju, a koja se hiljadama godina kasnije praktikovala duž obala Nila.

Nakon što oporave organski materijala uzet na ovoj lokaciji,, naučnici će moći da saznaju i jasnije vide kako su praistorijska društva živela u delti Nila.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

Budite prvi sa komentarom na članku "U Egiptu otkriveno naselje starije od faraona!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.