U Prištini usvojena skandalozna “Rezolucija o genocidu Srbije na Kosovu”

Glasanje

foto: Tanjug/AP

U Skupštini tzv. Kosova poslanici su usvojili rezoluciju o “Genocidu Srbije na Kosovu” o navodnom genocidu srpskih snaga na Kosovu 1998. i 1999. godine. Za ovaj predlog glasalo je 79 poslanika, bez glasova protiv, javio je RTK.

U dnevni red bio je uvršten i zahtev zamenice predsednika Alijanse za budućnost Kosova, Donike Kadaj Bujupi o dodeli prostora za izlaganje eksponata kao dokaze da su Srbi činili navodne zločine na kosovskoj teritoriji.

Ranije danas, u toku rasprave u Skupštini tzv. Kosova, poslanik Inicijative, Biljalj Šerifi, rekao je da je rezolucija tek prvi korak u dokazivanju navodnih srpskih zločina.

– Namerno smo ga nazvali rezolucijom za srpski genocid na Kosovu – rekao je on, prenela je KTV.

Parlamentarne stranke podržale su taj nacrt rezolucije o navodnom genocidu.

Skupština Kosova

Printskrin: Youtube

Poslanik opozicionog Demkratskog saeza Kosova, Armend Zemaj, je izjavio da njegova stranka jednoglasno podržava usvajanje predložene rezolucije. On je, međutim, primetio da privremene prištinske institucije nisu bile u stanju da dođu do takve rezolucije tokom 20 godina od sukoba.

Beograd je optužio da je njegov, kako tvrdi, jedini cij da uništi političke i društvene institucije u Prištini.

On smatra da svi koji, kako kaže, negiraju i minimizuju navodne zločine iz 90-tih zaslužuju da budu kažnjeni.

Poslanik vladajuće Demokratske partije Kosova, Egzil Luštaku, rekao je da predložena rezolucija, za koju se očekuje da će biti usvojena danas, predstavlja zahvalnost za one koji su se, kako je rekao, “žrtvovali za Kosovo“.

– Ovom rezolucijom Srbija će dobiti zasluženu kaznu. Zahtevamo da Srbija prizna genocid koji je počinila na Kosovu – rekao je on.

Kosovski parlament

foto: AP/Tanjug

Sami Kurteš poslanik opozicionog pokreta Samoopredeljenje kaže da predložena rezolucija sadrži sve postojeće međunarodne izveštaje koji se odnose na navodni zločin genocida, te dodao da je „prikupljanje činjenica najproblematičniji deo“.

Rekao je i da je pokušao da pregleda kompletnu dokumentaciju koja je uključena u rezoluciju, ali da, kako je rekao, “nažalost, sva istraživanja nisu iscrpljena“.

RASPRAVA PRE RASPRAVE: HARADINAJ IZNEO PREDLOG, PA GA POVUKAO

Već na samom početku zasedanja došlo je do problema, kada je poslanik Daut Haradinaj, predložio je Rezoluciju o genocidu, zločinima protiv čovečnosti i ratnim zločinima bivšeg srpskog državnog vrha na Kosovu, a njegov predlog podržao je pokret “Samoopredeljenje“, Alijansa za novo Kosovo Bedžeta Pacolija i Inicijativa “NismaFatmira Ljimaja.

Međutim, Haradinaj je ovaj predlog u međuvremenu povukao, i nije glasao za njega.

Poslanici stranaka koji su podržali rezoluciju rekli su da je ovakvo ponašanje neoprostivo, i da se ne poštuju članovi porodica koji su prisutni u Skupštini.

Ipak, očekuje se da će diskusija o predloženoj Rezoluciji o genocidu početi u 14 sati.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "U Prištini usvojena skandalozna “Rezolucija o genocidu Srbije na Kosovu”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.