U Švajcarskoj će uskoro moći da rade svi građani Evropske unije, osim Hrvata

Pejzaž

Švajcarska – foto: pixabay.com

Građani Rumunije i Bugarske će od 1. juna ove godine imati punu slobodu ulaska, zapošljavanja i otvaranja posla u Švajcarskoj.

Kako je objavilo bugarsko ministarstvo spoljnih poslova, Bugari i Rumuni će ubuduće imati ista prava kao i ostali građani Evropske unije – osim građana Hrvatske, prenosi bugarska novinska agencija.

Hrvatska će, dakle, ostati jedina država članica EU-a čiji građani ne mogu živeti i raditi pod Alpima, već moraju da imaju radnu dozvolu ako žele ostati u Švajcarskoj više od tri meseca, u skladu s kvotom koju je ova zemlja uvela, piše Poslovni dnevnik.

Švajcarska nije članica EU-a, ali s Unijom je blisko povezana kroz niz bilateralnih sporazuma, koji joj omogućuju da učestvuje u jedinstvenom tržištu EU iako nije članica.

To je postalo moguće nakon što je Švajcarsko savezno veće (vlada Švajcarske konfederacije) 15. maja usvojilo odluku kojom je ukinulo kvote za bugarske i rumunske građane. Tom je odlukom izmenjena i službena Regulacija primene sporazuma između EU-a i Švajcarske o slobodnom kretanju osoba.

Švajcarska je, naime, kao i neke druge članice EU, uvela tranzicijski period po pitanju slobode kretanja za građane novih članica Unije.

Budući da je maksimalno trajanje tranzicijskog perioda 10 godina, prema sporazumu između Švajcarske i EU-a, tranzicioni period je počeo 1. juna 2009., a završava 31. maja 2019.

(Skandalozno.rs, Izvor: poslovni.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "U Švajcarskoj će uskoro moći da rade svi građani Evropske unije, osim Hrvata"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.