UDARNA VEST: Rusija i Srbija zajedno prave novo oružje

Ilustracija

foto: Tanjug

Očekujemo dolazak novih ruskih kompanija u Srbiju, rekao je premijer Aleksandar Vučić novinarima u Moskvi, sumirajući razgovore koje je imao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

– Moji prvi sastanci sa Putinom, prvi, drugi i treći, uvek su se ticali pitanja koliko Srbija duguje, za Petrohemiju, za Gasprom… Srbija više ne duguje, sve plaća, a mi sada razgovaramo o politici i konkretnoj saradnji u budućnosti – rekao je Vučić.

[adsenseyu5]

Predsednik Rusije je u kratkom obraćanju, pre nego što su počeli razgovori iza zatvorenih vrata, u četiri oka, rekao da nema sumnje da će se prijateljski odnosi dve zemlje dalje razvijati i posle predstojećih predsedničkih izbora u Srbiji. On je sadašnjoj vlasti u Srbiji poželeo sreću na izborima.

– Uvereni smo da će izbori biti sprovedeni na najvišem nivou. Želimo uspeh sadašnjoj vlasti – rekao je Putin na početku sastanka sa premijerom Vučićem u Kremlju.

On je, pozdravljajući premijera Vučića, rekao da je uveren da će predstojeći predsednički izbori u Srbiji biti organizovani “na najvišem nivou”.

Putin je sa Vučićem razgovarao i o situaciji u regionu.

– Veoma bih hteo da s vama razmotrim situaciju u regionu, jer, kako nam se čini, po nekim spoljašnjim znacima, postoji neko zaoštravanje – kazao je Putin.

Putin je kazao da, kako god da se razvija politička situacija, on ne sumnja da će se odnosi Rusije i Srbije razvijati pozitivno.

[adsenseyu1]

– Razvijaće se dakle jednako u duhu prijateljstva koji karakteriše naše odnose svih poslednjih godina – rekao je Putin.

Premijer Srbije je kazao da je Putinu preneo poglede na situaciju u regionu, istakao poziciju naše zemlje da su mir i stabilnost od presudnog značaja za Srbiju i ukazao na izazove sa kojima se suočavamo i koji su ispred nas. Vučić je rekao da je od velikog značaja podrška Rusije očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije, ali je ne manje važna i podrška u drugim oblastima, poput privrede.

Vučić je podsetio da je Putin, u svom uvodnom izlaganju, pohvalio srpsku vladu rekavši da je ona najzaslužnija za povećanje trgovinske saradnje dve zemlje.

– Očekujemo dolazak novih ruskih kompanija u Srbiju. Govorili smo i o poslovanju RŽD-a i NIS-a. NIS je naš najveći punilac budžeta, a RŽD uvek na vreme ispunjava svoje obaveze. Govorili smo o novim preduzećima koja treba da stignu u Srbiju, kao i o tome šta zajednički treba da radimo, da dalje unapređujemo saradnju – rekao je Vučić.

Takođe je ukazao da je Putinu preneo da Srbija čvrsto stoji iza stava da se vojna neutralnost mora očuvati i da je to pitanje slobode i nezavisnosti našeg slobodarskog naroda, što je šef ruske države podržao.

Vučić je rekao da je bilo reči i o izvozu “fijata”, ali i da je bitno da se liberalizuje izvoz mesa, živine i da se osiguraju bolji uslovi za plasman sireva, šećera i cigareta.

[adsenseyu1]

Otkrivamo: Zajedno pravimo nove haubice, stižu “migovi 29”

Kako “Blic” saznaje, na sastanku je bilo reči da vojske Srbije i Rusije zajedno rade na razvijanju novog oružja – haubice od 155 milimetara. O ovome je bilo reči na inicijativu Putina, a Srbija je inače već sama razvila novu haubicu. Nora B-52 (Novo ORužje Artiljerije) je samohodna haubica, konstruisane na osnovu topa-haubice 152 mm M84 NORA-A sa novim kalibrom 155 mm, montiranog na kamion FAP-2632 sa pogonom 8×8.

Poseduje kompletnu oklopnu zaštitu za posadu, oruđe i borbeni komplet municije protiv pešadijskog naoružanja i šrapnela, a povećana je i otpornost platforme na nagazne mine. Veoma bitne činjenice su povećanje stepena zaštite rezervoara za gorivo i skladišta za municiju – dve kritične tačke svakog oklopnog vozila, uključujući tu i tenkove.

Premijer Srbije istakao je da je pitanje nedelja kada će šest aviona stići u Srbiju.

– Očekujem da će Putin uskoro potpisati ukaz kojim bi šest aviona “mig 29” moglo brzo biti prebačeno u Srbiju – rekao je Vučić.

Srpski premijer bio je zadovoljan što je mogao da čuje od Putina da je lično odobrio sve iz domena vojno-tehničke saradnje, što je ranije dogovoreno sa ruskim nadležnim zvaničnicima, a vezano je za 30 oklopnih vozila, 30 tenkova T 32 i šest “migova 29”.

– Očekujem da će u najskorije vreme da potpiše ukaz i da će avioni stići u najkraćem mogućem roku. Ostaju da se reše samo tehnički problemi, da li će avioni biti rasklapani za transport ili će biti omogućen njihov prelet preko drugih zemalja – objasnio je Vučić.

(Skandalozno.rs, Izvor: Blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "UDARNA VEST: Rusija i Srbija zajedno prave novo oružje"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.