Ugljanin se zalaže da Bošnjaci iz Sandžaka dobiju pravo na samoopredeljenje?!

Sulejman Ugljanin

Stranka demokratske akcije Sandžaka objavila je kriterijume koji moraju da ispune svi Bošnjaci koji žele da se 26. oktobra, na izborima za Bošnjački nacionalni savet, pojave na listi „Za bošnjačko jedinstvo“, a jedan od njih je i pravo Bošnjaka na samoopredeljenje.

Na zvaničnoj internet stranici Stranke demokratske akcije Sandžaka, čiji je lider Sulejman Ugljanin, objavljeni su kriterijumi koji moraju da ispune svi Bošnjaci koji žele da se 26. oktobra, na izborima za Bošnjački nacionalni savet, pojave na listi “Za bošnjačko jedinstvo”.

Posebno sporan je šesti kriterijum, u kome se zahteva “pravo Bošnjaka na samoopredeljenje”!

Osim opštih uslova – da je upisan kao Bošnjak, ima i onih da mu je vera islam, a jezik bošnjački, kao i da poštuje grb, zastavu i himnu Sandžaka “Ja sin sam tvoj” (slična bosanskoj)!

Posebno je interesantan zahtev da su svi dužni da priznaju i poštuju rezultate referenduma za autonomiju Sandžaka koji je 1991. godine u ilegali (od kuće do kuće) organizovao tadašnji nepriznat Muslimanski nacionalni savet!

Od 9 tačaka uslova, posebno privlači pažnju 6-ti uslov koji kaže: “PRAVO BOŠNJAKA NA SAMOOPREDELJENJE”!

„Statut SDA Sandžaka traži da se zalažemo za autonomiju. Ja sam kao član prethodne vlade bio prihvaćen sa tim stavom i do danas ga nisam promenio. Nije to samo da SDA traži autonomiju, već to traže i građani koji su se na referendumu 1991. godine tako izjasnili. Autonomija Sandžaka je nešto normalno i to će i biti“, rekao je Sulejman Ugljanin na konferenciji za novinare, na kojoj je najavio da će biti nosilac liste za predstojeće izbore za Bošnjačko nacionalno veće (BNV).

(Telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ugljanin se zalaže da Bošnjaci iz Sandžaka dobiju pravo na samoopredeljenje?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.