Uh, uh: Uverenje da ste ŽIVI vas može koštati i do 3.240 DINARA!

Overa kod pisara

foto-ilustracija: pixabay.com

U gradovima i mestima gde postoje javni beležnici službe overe u opštinama i sudovima od 1. marta više ništa ne overavaju.

Građani kod notara plaćaju mnoge usluge koje su do sada bile besplatne, a u opštinama tvrde da će građani kod notara čekati duže, čak i nekoliko dana.

– Overene papire kojima se ostvaruje pravo na tuđu negu i pomoć mogli ste da dobijete za petnaestak minuta, i to besplatno, dok se kod notara plaća.

Za sve socijalne kategorije, za izbegla i raseljena lica, usluge overe bile su besplatne, baš kao i overe medicinske dokumentacije za invalidsku penziju – rekla je službenica opštine Palilula.

[adsenseyu5]

Na primer, overa potpisa za fizička lica košta 360 dinara kod notara, a u opštinama je bila 560 dinara. Međutim, za pravna lica je kod notara znatno skuplje – 1.260 dinara, a u opštini je bila ista cena kao i za fizička lica.

– Prošle nedelje došla nam je starija žena kojoj su notari tražili 22.000 dinara za overu 40 otpusnih lista iz bolnice, što joj je potrebno za ostvarenje prava na invalidsku penziju – dodala je službenica.

Opštinari nisu naplaćivali ni izlazak na teren radi izdavanja potvrde o životu, što je mnogim starijim sugrađanima potrebno zbog inostranih penzija. Notari ovu uslugu naplaćuju, pa će potvrda da je nepokretna baka živa koštati 3.240 dinara.

Od toga je izlazak na teren 2.700 dinara, a sama potvrda je 540 dinara.

(Skandalozno.rs, telegraf.rs, Izvor: politika.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Uh, uh: Uverenje da ste ŽIVI vas može koštati i do 3.240 DINARA!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.