Ukrao 600.000 dinara iz kase: Službenik Vlade Srbije uhvaćen na delu!

Ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine ulovilo je lopova u sopstvenim redovima.

Jedan visokopozicioniran službenik, zaposlen u Upravi za agrarna plaćanja, otkriven je da je pokrao više od 600.000 dinara iz kase iz koje se isplaćuju državni podsticaji za poljoprivredu.

Izvor Alo! iz Ministarstva poljoprivrede kaže da je ovaj službenik prošlog meseca uhvaćen bukvalno na delu kada je pokušao da na poseban račun prebaci više od 100.000 dinara državnog novca namenjenog poljoprivrednicima, a naknadnim proverama je utvrđeno da je ove nelegalne transakcije obavljao u nekoliko navrata i tokom prošle godine, i da je ukupna cifra mnogostruko veća.

– Uprava ga je ulovila na pokušaju prevare za oko 100.000 dinara. Hteo je da uplati te pare na poseban račun i ta transakcija je odmah sprečena. Međutim, ispostavilo se da mu ovo nije prvi nelegalni transfer novca iz budžeta za agrarna plaćanja. Dosad je utvrđeno da je u toku 2014. na isti način pribavio više od 600.000 dinara.

Uprava ga je odmah suspendovala i pokrenula disciplinski postupak za težu povredu radne obaveze. Naravno, protiv njega će biti podneta i krivična prijava nadležnom tužilaštvu zbog zloupotrebe službenog položaja – otkriva izvor iz Ministarstva poljoprivrede.

[adsenseyu1]

Ovaj službenik imao je pristup ogromnim sredstvima, jer je samo od februara, otkad je Uprava za agrarna plaćanja preseljena iz Šapca u Beograd, na račune korisnika podsticaja i drugih subvencija isplaćeno više od pet milijardi dinara.

Promenom rukovodstva Uprave pooštrene su kontrole isplate subvencija i povećana efikasnost ove specijalizovane institucije, koja se isključivo bavi subvencijama u poljoprivredi.

Do osam godina zatvora

Ovaj službenik Ministarstva poljoprivrede dugih prstiju mogao bi da zaglavi u zatvoru i do osam godina zbog dela koje je počinio. Kako nam je objasnio advokat Ivica Vuković, ovo delo moglo bi se podvesti pod zloupotrebu službenog položaja, odnosno pod oblik ovog dela koji se navodi kao iskorišćavanje službenog položaja ili ovlašćenja.

– Pošto se sumnjiči da je pribavio imovinsku korist veću od 450.000 dinara, zaprećena kazna za to je zatvor od jedne do osam godina. Ukoliko bi se otkrilo da je šteta veća od 1,5 miliona, mogao bi da dobije i strožu zatvorsku kaznu, od dve do 12 godina – izjavio je Vuković.

(Alo!)

[adsenseyu1]

1 komentar na "Ukrao 600.000 dinara iz kase: Službenik Vlade Srbije uhvaćen na delu!"

  1. Da li je ovo samo usamljen slučaj “kraduckanja”? Da u ministarstvu poljoprivrede ne prenagle, možda je u pitanju samo na vreme “nivelacija” budućih penzija ako “štednja” na račun penzionera potraje. Čerupator Alavac shvatio da nam je budžet “pun” pa punio i svoje džepove, tek da mu se nadje za “crni fond” i život na visokoj nozi. Zaslužuju to svi u ministarstvu poljoprivrede, poljoprivreda nam cveta, ne uvozimo ništa od hrane jer sve sami proizvodimo i 90% proizvodnje izvozimo, a uvozimo samo krompir, paradajz, jagode, pasulj, jabuke, piletinu, mleko, mlečne proizvode, meso od svega i svačega, žito, kukuruz, brašno, šećer, so, ulje, soju, luk, rotkvice, salatu, krastavce, kajsije, breskve, grožđe,… ali zato ne uvozimo šljive, pa nek puknu dušmani, opet ćemo imati domaću, i to sa tartufima, a oni neka se mlate poljoprivredom i senom, nek su nam samo penzioneri, “uštedeće” država dovoljno da uvozimo i maline, kupine i jaja, DA, jaja, dobro sam rekao, i to ona velika, mućka.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.