UMALO KATASTROFA U SRBIJI: U rezervoar pijaće vode sipano 1.500 litara tečnog hlora!

Analiza

U rezervoaru pijaće vode u akumulaciji Bresnica iz koje se vodom snabdeva 80 odsto Prokuplja “slučajno” je sipano oko 1.500 litara tečnog hlora, što je po koncentraciji višestruko uvećano od dozvoljene koncentracije.

U pijaćoj vodi je u tom trenutku bilo 2,5 miligrama hlora po litru, a dozvoljeno je do 0,6 miligrama po litru. Sreća je što se havarija desila tokom noći, između 1. i 2. januara, pa je na vreme sprečeno da ona dođe do građana.

U Javnom komunalnom preduzeću “Hameum” su nam potvrdili da je došlo do havarije, ali da nije bila ugrožena bezbednost građana.

Vesna Vuksanović, šef laboratorije Vodovoda koji funkcioniše u okviru “Hameuma” kaže da su na vreme primetili havariju i da je odmah isključeno vodosnabdevanje iz Bresnice, a uključen rezervni sistem Bumburek.

– Odgovorno tvrdim da je voda u distribuciji bila sa koncentracijom hlora od 0,5 miligrama po litru, jer smo na vreme primetili kvar i isključili Bresnicu – kaže ona.

Pošto se havarija desila tokom noći, pijaća voda koja je bila crvena od hlora nije dospela do potrošača, a direktor “Hameuma” Aleksandar Simonović kaže da je pokrenut disciplinski postupak protiv dežurnih te noći i da oni trenutno pišu izjave.

– Iako je po svoj prilici reč o mehaničkom, a ne ljudskom faktoru, moramo da proverimo sve i vidimo da li ima eventualno ljudske krivice u ovome – kaže Simonović.

On dodaje da je pre tri meseca urađen servis postrojenja, ali da je došlo do kvara.

(telegraf.rs)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "UMALO KATASTROFA U SRBIJI: U rezervoar pijaće vode sipano 1.500 litara tečnog hlora!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.