UN proglasile odluku Trampa o Jerusalimu ništavnom, očekuje se žestok odgovor SAD

Glasanje

Zgrada UN, Njujork – foto: pixabay.com

Generalna skupština UN je na vanrednoj sednici sa 128 glasova “za” i devet “protiv” proglasila američko priznavanje Jerusalima kao prestonice Izraela ništavnim.

Kako su prenele agencije, 35 zemalja je bilo uzdržano.

[adsenseyu5]

Prethodno je američka ambasadorka u UN Niki Hejli zapretila da će SAD “zapamititi dan kada su napadnute u Generalnoj skupštini UN samo zato što su ostvarile svoje pravo suverene zemlje”, istakavši da nikakvo glasanje u UN neće promeniti američku odluku o Jerusalimu.

Ona je, na vanrednom sastanku Generalne skupštine UN, zapretila 193 državama članicama UN i samim Ujedinjenim nacijama da će im SAD obustaviti finansiranje ukoliko Generalna skupština usvoji rezoluciju kojom se odluka američkog predsednika Donalda Trampa o priznavanju Jerusalima za prestonicu Izraela proglasi “ništavnom i nevažećom”, prenosi AP.

[adsenseyu1]

Hejli je naglasila da “nikakvo glasanje u Ujedinjenim nacijama neće ni u čemu promeniti” odluku SAD da premesti svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalim, dodavši da će ta odluka biti sprovedena “jer je ispravna”.

“Sjedinjene Američke Države će zapamtiti ovaj dan kad su napadnute u Generalnoj skupštini samo zbog toga što su ostvarile svoje pravo koje imaju kao suverena zemlja”, poručila je ona.

Kako je istakla, SAD će se toga setiti i kada budu ponovo pozvane da daju najveći svetski doprinos Ujedinjenim nacijama.

“I setićemo se toga kada nas mnoge zemlje budu pozvale, kao što to često čine, da plaćamo još više i da upotrebimo svoj uticaj u njihovu korist”, upozorila je Hejli.

Kako je zaključila, današnje glasanje “će uticati na način na koji Amerikanci gledaju na UN i na zemlje koje ne poštuju SAD u UN”.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "UN proglasile odluku Trampa o Jerusalimu ništavnom, očekuje se žestok odgovor SAD"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.