USVOJENO: Produžena zabrana zapošljavanja u javnom sektoru do kraja 2016. godine

Ilustracija

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu kojim je produžena zabrana zapošljavanja u javnom sektoru do kraja 2016. godine.

Za izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu glasalo je 165 poslanika, a protiv je bilo šest poslanika.

Zabrana zapošljavanja u državnu službu bez saglasnosti vladine komisije uvedena je decembra 2013. i oročena do kraja ove godine.

Ta mera ne primenjuje se na sudije, javne tužioce i zamenike javnih tužilaca, na izabrana, postavljena i imenovana lica, poput ministara, savetnika i poslanika.

Izmena Zakona o budžetskom sistemu predvidja i povećanje penzija i plata dela zaposlenih u javnom sektoru, a procenjeni troškovi budžeta po tom osnovu su 11,8 milijardi dinara.

Penzije i plate i u javnom sektoru su umanjene od novembra 2014. godine, a Vlada je predložila da od januara iduće godine sve penzije budu uvećane za 1,2 odsto, a plate u delu javnog sektora povećane od dva do četiri odsto.

Za zaposlene u državnoj administraciji, Skupštini, Predsedništvu i ministarstvima nije predviđeno povećanje plata.

U zakon o budžetskom sistemu uvedeno je i rodno odgovorno budžetiranje na svim nivoima vlasti koje treba da doprinese poboljšanju efektivnosti i transparentnosti budžeta.

Rodno odgovorno budžetiranje omogućava bolji uvid u koristi koje žene i muškarci imaju od budžetskih politika.

Skupština Srbije usvojila je danas i budžet za 2016. godinu kojim su predviđeni prihodi od 997,4 milijarde, rashodi od 1,119 milijardi, tako da će deficit republičke kase iznositi 121,8 milijardi dinara, što je 2,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Sa budžetom usvojene su i izmene finansijskih planova Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Nacionalne službe za zapošljavanje i Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2015. godinu i njihovi finansijski planovi za sledeću godinu.

(tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "USVOJENO: Produžena zabrana zapošljavanja u javnom sektoru do kraja 2016. godine"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.