UZBUNA u Pentagonu: Ruski ŠPIJUNSKI brod primećen nedaleko od istočne obale AMERIKE!

Naoružavanje

foto-ilustracija: freeimages.com

Ruski špijunski brod primećen je nedaleko od istočne obale SAD, svega 37 kilometara od mornaričke baze u saveznoj državi Džordžiji.

Brod “Viktor Leonov” navodno se uputio ka severu, a “CBS njuz” prenosi da je ruska vojna aktivnost na ivici američkih voda upalila alarm u Pentagonu, a da je jedan neimenovani admiral uputio hitnu poruku sekretaru odbrane Džejmsu “Ludom psu” Matisu, u kojoj je navodno pisalo da “ovakve stvari ne smeju da se dešavaju”.

Rusi izuzetno paze da ne naruše američki prostor, pa tako nijedan ruski brod ne plovi bliže od 27 kilometara udaljenosti od američke obale. Sličnu aktivnost “Viktor Leonov” imao je i u februaru, kada se u američkoj javnosti digla velika prašina, imajući u vidu da je to bio prvi put posle 2015. da je ruski špijunski brod primećen blizu SAD.

[adsenseyu5]

Ovakvim potezima Kremlj šalje nedvosmislenu poruku Amerikancima, koja glasi “mi smo tu, vraćamo se u velikom stilu na svetsku geopolitičku šahovsku tablu”, a sa tim se slažu i američki politički analitičari, koji upozoravaju da Moskva nije ona stara, razrušena, posthladnoratovska sila u padu, već upravo suprotno.

Da su se Rusi isprsili pred Amerikancima pokazuju i aktivnosti u Crnom moru, kada su “suhoji” priredili krajnje neprijatno iznenađenje američkom razaraču “USS Porter” i članovima njegove posade, prozujavši na oko 150 metara iznad njihovih glava.

Prema ocenama američke vojske, taj tip brodova je predviđen za presretanje radio veza i različitog tipa komunikacija, kao i za proučavanje parametara sonara.

Iako ruski brod nije prekršio nijedan međunarodni zakon, nekoliko kongresmena i zvaničnika Pentagona izrazilo je zabrinutost zbog njegove blizine američkoj obali, naročito posle spekulacija o navodnim špijunskim aferama u SAD i navodnom mešanju Kremlja u izborni proces.

Tako je republikanski kongresmen Džo Kortni, član Komiteta mornaričkih snaga, nakon prošlomesečnog “bliskog susreta” ruskog broda sa američkim radarima ovaj akt Rusije nazvao “neprihvatljivim činom agresije”.

– Ruski špijunski brod patrolira 30 milja od naše baze pokazuje da je pretnja Rusije po Ameriku i te kako osnovana i realna – poručio je Kortni, prenosi NBC.

[adsenseyu1]

Senator države Konektikat Kris Marfi izjavio je da se Rusija ponaša “kao da je odjednom dobila dozvolu za širenje svog uticaja i podizanje granica tolerancije SAD”.

– Pitanje je samo da li je to zaista tako, i ako jeste – zbog čega? Ovo nije veliki presedan, ali je svakako deo serije agresivnih akcija Rusije koje prete američkoj nacionalnoj bezednosti – naveo je senator Marfi, inače član Demokratske partije i istaknuti zvaničnik Komiteta za spoljnopolitičke odnose sa Evropom.

Nakon takvih manevara oglasio se i predsednik SAD Donald Tramp, i uputio retku, doduše indirektnu kritiku svom kolegi iz Kremlja:

– Ovakvi manevri nisu dobri za američko-ruske odnose – kratak je bio američki predsednik.

“Viktor Leonov” (projekat 864) predstavlja treću generaciju brodova koji su izrađeni u SSSR-u osamdesetih godina prošlog veka.

Rusko Ministarstvo odbrane pomno prati situaciju na Crnom moru, gde je NATO izvodio pomorske vežbe, izjavio je pre nekoliko nedelja ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, i istakao da je “Rusija sprema da odgovori na sve eventualne izazove”.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "UZBUNA u Pentagonu: Ruski ŠPIJUNSKI brod primećen nedaleko od istočne obale AMERIKE!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.