Vaša radna knjižica više ne vredi ništa: EVO OD KADA!

Ne vredi više ništa

Kako prenose mediji, od prvog januara 2016. godine radna knjižica više nije validan dokument u Srbiji, što je propisano izmenama i dopunama Zakona o radu iz jula 2014. koje su stupile na snagu 1. januara.

U Ministarstvu rada kažu da je ova izmena usvojena na inicijativu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Zakonom o radu je predviđeno donošenje pravilnika o elektronskom zapisu podataka iz radnih odnosa jer je već uspostavljen i funkcioniše Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, kojem se, u skladu sa zakonom, obavezno prijavljuju i odjavljuju zaposleni sa osiguranja po bilo kom osnovu, pišu „Večernje novosti“.

Ivan Radak iz NALED-a objašnjava da je radna knjižica dokument koji je već godinama suvišan i radnicima i poslodavcima, jer sve postoji u elektronskim bazama podataka.

One su za poslodavce samo predstavljale trošak, a njihovim povlačenjem svi će morati da pređu na elektronske baze podataka. Naš predlog je da se ukinu i zdravstvene knjižice, jer su i one nepotreban dokument – kaže Radak i dodaje da će se na taj način uštedeti na birokratiji koja po njemu, odnosi 1, 3 milijarde godišnje.

Sa druge strane, iz Saveza samostalnih sindikata Srbije ocenjuju da Srbija kao društvo nije spremna za ovakav potez i ne razumeju razloge za ukidanje radnih knjižica.

– Na tržištu rada mnogo je ljudi s niskim kvalifikacijama i u godinama u kojima je teško da se prilagode na nove tehnologije. Činjenica je da je radna knjižica do sada služila samo za upisivanje radnog staža i da vam poslodavac udari pečat, ali nije bila garancija i da vam je za upisani staž uplatio doprinose. Davala je, međutim, sigurnost, kao i ugovor o radu i na sudu je služila kao validan dokaz za upisane godine rada – rekao je Zoran Mihajlović, potpredsednik sindikata, a prenose „Večernje novosti“.

Građani, kako kažu, nisu sigurni da bi poklonilo poverenje elektronskim bazama podataka, a da pri tome nemaju kod sebe nikakav dokaz o svom radnom veku.

Pored toga, postavlja se pitanje i kako će sada izgledati prijave na Birou za zapošljavanje.

– Što se tiče Nacionalne službe za zapošljavanje, kod nas će i dalje važiti radna knjižica pri upisu, kako bismo mogli da proverimo stepen stručne spreme – kaže za Dnevno.rs Đurđica Sučević, načelnica Odeljenja za informisanje i izdavaštvo.

(dnevno.rs)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

1 komentar na "Vaša radna knjižica više ne vredi ništa: EVO OD KADA!"

  1. Pa ne najbolje da sve sto smo radili poklonimo drzavi,ionako mladji od 55 tesko da ce docekati penziju.
    Ukinite onda i poslodavcima porez na obavezno penziono osiguranje bar za toliko da povecaju plate …
    Zahvalan radnik

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.