VATIKAN PRIZNAJE KOSOVO? Haradinaj uručio papi zahtev za priznavanje Kosova

sud

Foto: printscreen/rtvatlas

Tzv. Kosovo je na dobrom putu da ga Vatikan prizna, ali da ne zna da li će se to dogoditi ove godine, rekao je danas  tzv. kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, koji se pre tri dana sastao sa poglavarom rimokatoličke crkve papom Franciskom.

Haradinaj je rekao da je papu Franju upoznao sa političkim dešavanjima na Kosovu i evro-atlantskim integracijama i istakao da je Kosovo primer suživota među narodima i verske tolerancije.

Na konferenciji za novinare posvećenoj susretu sa poglavarom rimokatoličke crkve Haradinaj je rekao da je u Vatikanu srdačno dočekan.

Dodao je da je papi Franji uručio zahtev za priznavanje Kosova.

„Imao sam mogućnost, osim da se zahvalim o brizi i poštovanju koje ima za Kosovo, da izrazim i ovaj zahtev građana Kosova, rekavši da ‘narod Kosova ima nadu u Vas, oči su im uprte u Vas’ i on je, zaista, bio otvoren kad je dobio zahtev. Rekao mi je sledeće reči – ‘u srcu mi je narod Kosova, lično ću se moliti se za vas i za vašu zemlju’. I on ima veliku nadu da će narod Kosova naći mir“, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je izjavio da je nezavisnost Kosova kao tema sada dosta prisutna u Vatikanu i da postoji mogućnost da Kosovo bude priznato.

ČULI STE ZA MORSKI CUNAMI, EVO KAKO IZGLEDA KADA OBLACI POTOPE GRAD: Do sada neviđeno – VIDEO

„Ne mogu da kažem vreme kada će se to desiti – odgovor pape je da voli narod Kosova i da oseća da ćemo biti zajedno sa drugim narodima. Mislim da je to jedna održiva i značajna poruka za nas. Da ne preterujemo sa nekim najavama, ali mislim da je dobra situacija za našu zemlju“, ocenio je on.

Haradinaj se u Vatikanu sastao i sa državnim sekretarom kardinalom Pietrom Parolinijem koga je upoznao sa političkim dešavanjima i izazovima Kosova.

„Imao sam priliku da objasnim šta dobija evropska porodica sa Kosovaom, šta dobija Evropska unija ako dobijemo liberalizaciju viza. Ne dobija ni kriminalitet, ni rizike, ni emigrante, nego će dobiti razmenu. Šta dobija svet ako budemo članovi Interpola – dobiće veću bezbednost, veće garancije za zaštitu od bilo kog kriminala ili rizika“, rekao je Haradinaj.

Prema njegovim rečima, priznavanjem Kosova se dobija jedan zaista održivi mir na Balkanu za sve.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što opština Dečani odbija da izvrši odluku Ustavnog suda i manastiru Visoki Dečani vrati imovinu, Haradinaj je odgovorio da zakon treba da se poštuje.

„Narod Kosova – Albanci u Metohiji su uvek vodili računa i poštovali su manastir, kako Pećku Patrijaršiju tako i manastir Dečani. Imovinski konflikti se nastavljaju, to su teme za sud, koje su osetljive. Ne bih imao neki stav osim tog da treba da se poštuju zakoni i nadam se da će se naći neko rešenje. Ono što želim da kažem jeste da su ovi manastiri živeli među Albancima vekovima i živeće vekovima među Albancima. Uvek smo imali međusobno poštovanje“, rekao je Haradinaj.

Oštar odgovor Vladimira Putina francuskom novinaru!

Posle 16 godina sudskog parničenja, Ustavni sud Kosova je maja 2016. godine potvrdio pravo manastiru Visoki Dečani na 24 hektara zemlje. Međutim Opština Dečani odbija da izvrši konačnu i neopozivu odluku suda.

(Skandalozno.rs/Izvor: Fonet)

Budite prvi sa komentarom na članku "VATIKAN PRIZNAJE KOSOVO? Haradinaj uručio papi zahtev za priznavanje Kosova"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.