Večeras sastanak u Briselu: Hašim TAČI donosi papir o priznanju KOSOVA?

Sastanak

foto: pixabay

Drugi put u samo sedam dana održaće se sastanak na najvišem nivou delegacija Beograda i Prištine.

Ponovo nema zvanične agende o čemu će sa visokom predstavnicom EU razgovarati Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić sa jedne strane, odnosno Hašim Tači i Isa Mustafa sa druge strane. Razgovaraće se o otvorenim pitanjima, rekla je Maja Kocijančič, portparolka Federike Mogerini. Ipak, iz Prištine stižu drugačije najave. Kako prenosi tamošnja štampa, Tači nosi u Brisel papir o priznanju Kosova.

[adsenseyu5]

Osim ovoga, mediji u Prištini naglašavaju da je ovo prvi put da Priština ovakav predlog namerava da dostavi u pisanoj formi.

Objašnjenje koje je Priština spremila za Mogerinijevu, zbog čega je potrebno da se ovakav dokument nađe na pregovaračkom stolu, jeste, kako su naveli, „činjenica da Kosovo kao država stagnira, odnosno da je od strane Beograda sputana da ne samo bude član međunarodnih organizacija, priznanje kao države u okviru Ujedinjenih nacija, već i da ima nemogućnost samostalnih predstavljanja u evropskim institucijama“.

Na ovakvu najavu reagovao je predsednik Nikolić.

Srbija neće pristati ni da razgovara o priznanju Kosova ukoliko prištinska strana pokuša tu temu da stavi na briselski sto – izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić za Sputnjik.

Da večerašnja runda koja kao i prošli put počinje u 19 sati neće biti laka, potvrđuje i premijer Vučić.

Vučić je rekao da razgovori u Briselu nikada nisu prijatni, ali da delegacija Beograda, u kojoj će biti i predsednik Tomislav Nikolić, na pregovore ide da bi se bori za Srbiju, jer je to posao za koji je plaćena.

[adsenseyu1]

– A šta će da bude tamo, to ne mogu da znam – dodao je Vučić.

Rekao je i da ti razgovori nikada nisu prijatni, ali da ne želi da se žali.

– Uvek imate neku vrstu Pavlovljevog refleksa kad idete u Brisel, znate da vas čeka teško breme… Ali ne kukam i ne žalim se, nema smisla, pošto Srbima sa bezbroj problema nedostaje samo predsednik vlade koji će da plače nad svojom sudbinom – naveo je Vučić.

Tema koja je prioritet za Beograd je  formiranje ZSO. Osim toga, tu su i otvorena pitanja o energetici kao i puštanje u rad i funkcionalnost mosta i zid u Kosovskoj Mitrovici.

I ovog, kao i prošlog puta, najpre će obe delegacije imati odvojene susrete sa visokom prestavnicom EU, posle čega će se svi sastati na zajedničkoj, radnoj večeri.

Od rezultata ovog susreta  vrlo verovatno zavisi, da li će Srbija krajem februara ili početkom marta moći da otvori još neko poglavlje u pregovorima sa EU.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Večeras sastanak u Briselu: Hašim TAČI donosi papir o priznanju KOSOVA?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.