Velika Britanija sprema “UDAR” na Srbiju

Britanija

Foto: Pixabay

Britanija pokazuje kontinuitet u tradicionalnoj politici na Balkanu koja je pre svega antiruska, a onda u tom kontekstu i antisrpska, smatra diplomata Zoran Milivojević.

Velika Britanija nije povukla diplomatski već politički potez ulažući protest državi Surinam zbog njene odluke da povuče priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije, mišljenje je sagovornika Sputnjika.

Bivši diplomata Zoran Milivojević čak kaže da Britanija ovim postupkom nije samo izašla iz okvira diplomatske kulture, već je napravila i svojevrstan presedan nezapamćen u svetu diplomatije.

[adsenseyu5]

„Tako Britanija izražava nezadovoljstvo na način koji nije poznat u međunarodnoj praksi. Naročito jer se radi o državi koja je iznela stav o nekoj trećoj državi, zbog čega ovo ne može da dobije drugačiju kvalifikaciju osim političke“, uveren je naš sagovornik.

Milivojević podseća da su Britanci u UN uvek bili najglasniji kada je reč o tome da se kosovsko pitanje skine sa dnevnog reda, a imali su i najtvrđi stav kada je reč o srpskom nepriznavanju samoproglašene države Kosovo.

„Prema tome, Britanija sada, na neki način, pokazuje i kontinuitet u svojoj tradicionalnoj politici na Balkanu koja je pre svega antiruska, a onda u tom kontekstu i antisrpska. Ali ona se i do sada manifestovala najtvrđim stavom vezanim za Kosovo i Metohiju i odnosu prema Srbiji u vezi sa tim“, napominje Milivojević.

Izmene zakona: Kada dete baci petardu, roditelj plaća kaznu 100.000 dinara

Dejan Mirović, profesor međunarodnog prava, kaže da se ne seća da Britanija ima neki ugovor sa tzv. Kosovom, po kome je to protektorat Britanije ili po kome je Britanija ta koja se obavezala da štiti interese Kosova.

„Ne pamtim ovakav slučaj, da treća država u svetu ulaže ovakav protest zbog nečega što se nje direktno ne tiče. Ovo bih ocenio kao neku vrstu provokacije, koja je usmerena ka trećim zemljama“, kaže Mirović.

On kaže da ovakav potez Britanije može i te kako da utiče na neke druge države koje su poput Surinama, posebno na one koje su svojevremeno bile kolonije, a Britanija je, podseća, nekad bila najveća kolonijalna sila.

Od 1. januara 2018. pooštravaju se uslovi za odlazak žena u penziju

„Čini mi se da ovakvo ponašanje Britanije može da se posmatra i iz tog ugla, jer oni, očigledno u svojoj svesti i dalje smatraju da su imperijalno carstvo, što pokazuje da se kolonijalna svest kod njih nije promenila. Jer, sa aspekta međunarodnog prava, ponašanje im je neobjašnjivo“, navodi naš sagovornik.

[adsenseyu1]

Milivojević dodaje da ne treba da zaboravimo da je Velika Britanija među prvim državama priznala aneksiju Bosne i Hercegovine 1908. godine. Upravo je Britanija bila ta, dodaje naš sagovornik, koja je na Londonskoj konferenciji onemogućila Srbiji izlaz na more, posle drugog Balkanskog rata, pa britanska politika na Balkanu i tako dalje.

Ovaj potez Velike Britanije obelodanio je ministra spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

(Skandalozno.rs/Intermagazin.rs/Izvor:rs.sputniknews.com, Brankica Ristić)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Velika Britanija sprema “UDAR” na Srbiju"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.