Veliki obrt na sastanku u Moskvi: Evropska unija nudi prorusima republiku i plave šlemove!

Pregovori

Predsednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Fransoa Oland, i nemačka kancelarka Angela Merkel počeli su večeras u Kremlju razgovore o rešavanju ukrajinske krize.

Oland i Angela Merkel doputovali su u Moskvu kako bi Putinu predložili novi mirovni plan za rešavanje desetomesečnog konflikta u istočnoj Ukrajini, u kojem je poginulo više od 5.300 ljudi.

Detalji tog plana nisu obelodanjeni ali zapadni mediji danas prenose da su primirje, razdvajanje sukobljenih strana na istoku Ukrajine uz mogući razmeštaj “plavih šlemova” UN i pregovore o federalizaciji zemlje, slične Dejtonu, verovatno ključne ponude u mirovnom planu.

Uoči odlaska u Moskvu, Merkel je rekla da incijativa Berlina i Pariza o razrešenju ukrajinske krize ima za cilj odbranu “evropskog mira”.

“Reč je o našim interesima, nemačko-francuskim ali posebno evropskim interesima…reč je o evropskom miru”, istakla je Merkelova. Ona je dodala da se ne zna da li će se postići danas dogovor sa Putinom ili će “možda biti potrebno još razgovara”.

[adsenseyu4]

“Ne znamo hoćemo li imati duge ili kratke razgovore u Moskvi ili će to biti poslednji razgovori. Mi možemo da radimo samo ono što možemo da razrešimo ovaj konflikt i naročito da okončamo krvoproliće”, rekla je nemačka kancelarka.

Istovremeno, Oland je u Parizu izjavio da odlazi u Moskvu na razgovore sa Putinom s ciljem postizanja globalnog sporazuma o okočanju nasilja u Ukrajini, istakavši da je primirje samo prvi korak, prenela je agencija Rojters.

“Svi znaju da prvi korak mora da bude primirje, ali to nije dovoljno. Moramo da postignemo sveobuhvatan sporazum”, rekao je Oland uoči odlaska u Moskvu.

Merkelova i Oland boravili su u četvrtak u Kijevu gde su razgovarali sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom o njihovom predlogu razrešenja konflikta.

(Tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Veliki obrt na sastanku u Moskvi: Evropska unija nudi prorusima republiku i plave šlemove!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.