VELIKI PODVIG LEKARA SA VMA: Nakon komplikovane operacije uspeli da sačuvaju šaku pacijentu!

operacija

Foto: Pixabay

Na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu je uspešno izvršena reimplantacija leve šake kod pacijenta (28) koji je imao traumatsku povredu parcijalne amputacije šake u nivou ručnog zgloba

Pacijentu je urađeno uspostavljanje arterijske i venske cirkulacije, on je u dobrom stanju i oporavlja se na Klinici za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA.

Sedmočasovni komplikovani hirurški zahvat obuhvatio je rekonstrukciju arterijskih i venskih krvnih sudova venskim autograftovima, kao i nerava, mišića, kože i potkožnog tkiva u predelu šake i podlaktice, saopšteno je iz VMA.

[adsenseyu5]

Ovo je ujedno prvi korak u procesu rekonstrukcije šake i smatra se posebnim uspehom u struci usled brojnih oštećenja i rizika karakterističnih za hirurško zbrinjavanje posttraumatskih defekata.

Pacijentu predstoji postoperativni tok, uključivanje specijalista fizikalne medicine i drugih lekara u nastavak lečenja, sa ciljem uspešnog uspostavljanja funkcija šake i ukupnog oporavka.

Pored visoke stručnosti i bliske saradnje lekara različitih specijalnosti, ovakve povrede iziskuju prilagođavanje kompletnog hirurškog tima neophodnoj brzini u proceni nastale povrede i njenih komplikacija, kao i pripremi za operativni zahvat u veoma kratkom vremenskom roku.

Čovek koji je predvideo SMAK SVETA za 23. septembar objasnio zašto se NIJE dogodio

Multidisciplinarni hirurški tim VMA koji je učestvovao u operativnom lečenju pacijenta predvodili su major dr Nikola Ostojić iz Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine, pukovnik dr Ivan Marjanović iz Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju, potpukovnik dr Saša Munitlak iz Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju i dr Jasmina Ivić, lekar na specijalizaciji iz plastične hirurgije.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/Izvor:Mondo,agencije)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "VELIKI PODVIG LEKARA SA VMA: Nakon komplikovane operacije uspeli da sačuvaju šaku pacijentu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.