Veliko otkriće: Pronađena Teslina tablica množenja!

Otkriće

Svežanj izgubljenih originalnih crteža slavnog srpskog naučnika i genija Nikole Tesle, koji je nedavno otkriven u jednoj antikvarnici u Feniksu u američkoj državi Arizona, otkriva kartu množenja za koju najveći umovi našeg vremena kažu da je savršena u svojoj jednostavnosti.

Reč je o Teslinoj matematičkoj spirali. Teslinu kartu množenja otkrio je sasvim slučajno lokalni umetnik Abe Zuka, a naučnici koji tvrde da pruža rešenja na mnoga neodgovorena pitanja u matematici veruju da je nastala u Teslinoj laboratoriji u Vordenklifu.

Crteži srpskog naučnika sa savršenom tablicom množenja bili su sakriveni u malom drvenom sanduku među svežnjem nacrta za raznorazne izume. Zuka koji je pronašao Teslinu matematičku spiralu nije imao mira.

[adsenseyu1]

Osetivši da u rukama drži nešto neverovatno vredno, odmah ju je fotokopirao u nekoliko primeraka i odneo, kako je rekao, različitim “zaluđenicima” – matematičarima, filozofima, kompjuterskim frikovima…

Foto: WikipediaFoto: Wikipedia

Jedan od matematičara koje je konsultovao predavač Džoi Greter odmah se bacio na posao otkrivši da je posredi veliko matematičko otkriće jer je srpski genije u jedan sistem ubacio tablicu množenja, deljenja, primarne brojeve, visoko složene brojeve…

“Otkriće je fenomenalno. Kada bismo uspeli da đaci širom sveta koriste ovu tehniku i malo se njome igraju,  mogli bismo da prevaziđemo našu kulturnu averziju prema matematici.

Teslina šema prikazuje u stvari spiralu sa 12 mesta. Taj magični broj Tesli očigledno nije slučajan – 12 meseci u godini, 12 inča u stopi, 24 sata u danu, a 12 je deljiv sa 2, 3, 4, i 6. Na svakih 12 brojeva postoji šansa da su 4 broja prosta. Poznata Teslina misao: “Kad biste znali za veličanstvenost brojeva 3, 6 i 9, onda biste u rukama držali ključeve univerzuma”.

Naučnicima je za oko zapala još jedna sitnica na Teslinoj spirali – tablica datira od 12. 12. 1912.

Slučajnost ili još jedna zagonetka srpskog genija…

(kurir, abc news)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Veliko otkriće: Pronađena Teslina tablica množenja!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.