Venecijanska komisija podržala napad na imovinu SPC u Crnoj Gori

Udarna vest

foto: skandalozno.rs

Venecijanska komisija (VK) objavila je na svom sajtu mišljenje o crnogorskom Predlogu zakona o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica, sa nizom preporuka za unapređenje predloženog zakonskog teksta.

„Nacrt zakona mora jasno da napomene da promena u vlasništvu nad verskom imovinom neće automatski uticati na već postojeće pravo na korišćenje takve imovine“, navodi se, pored ostalog među preporukama, i dodaje da „država u svakom slučaju ima pravo da nametne stroge uslove za korišćenje imovine kako bi se zaštitilo kulturno nasleđe“.

Ovaj zakon sporan je za Srpsku pravoslavnu crkvu i njene vernike upravo zato što podrazumeva oduzimanje imovine i crkvenih nepokretnosti od SPC u korist crnogorske države.

Na sednici Venecijanske komisije 20. juna, članovi tog stručnog tela Saveta Evrope razmenili su mišljenja sa ministrom za ljudska i manjinska prava Crne Gore Mehmetom Zenkom o predloženom zakonskom tekstu, koji je prethodno pregledala Potkomisija za osnovna prava, objavljeno je na sajtu Saveta Evrope.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Venecijanska komisija podržala napad na imovinu SPC u Crnoj Gori"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.