Vest iz Srbije koja je razbesnela Berlin i Vašington

predsednik

Donald Tramp – foto: Beta

Članstvu Srbije u NATO protivi se 79 odsto građana a 64 odsto njih ne bi prihvatilo izvinjenje Alijanse za bombardovanje 1999. godine, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnenja Srbije koje je povodom 20. godišnjice NATO agresije sproveo Institut za evropske poslove.

Anketa je pokazala i da ulazak Srbije u NATO podržava oko 10 odsto građana, uglavnom onih sa završenom srednjom školom i fakultetom, ali i da su po mišljenju najvećeg broja građana razlozi bombardovanja Srbije vojno-politički i ekonomski interesi SAD i Zapada.

Oko 30 odsto građana prihvatilo bi izvinjenje NATO zbog bombardovanja a među 64 odsto onih koji ne bi prihvatili izvinjenje dominiraju žene, stanovnici Zapadne Srbije i Šumadije, dok sa porastom godina starosti raste broj ispitanika koji ne bi prihvatili izvinjenje zbog bombardovanja.

Saradnju Srbije i NATO podržava 31 odsto ispitanika, prvenstveno muškarci i ispitanici iz Vojvodine i Beograda dok se 61 odsto građana protivi toj saradnji i to u nešto većem procentu žene i ispitanici iz centralne Srbije.

Istraživanje je pokazalo i da 46 odsto građana smatra da nije vreme da dođe do pomirenja sa Alijansom, 43 odsto podržava stav o pomirenju dok 11 odsto nema odgovor na to pitanje.

Većina građana, njih 63 odsto, smatra da članstvo u NATO neće doneti nikakvu korist Srbiji dok nešto više od jedne petine ispitanika, uglavnom muškarci do 30 godina, srednjeg i visokog obrazovanja i svih regiona osim Zapadne Srbije, smatra da Srbije može imati koristi od članstva u Alijansi.

Jelena Guskova: Dve decenije kasnije, pokazalo se da je Srbija 1999. branila Rusiju

Istraživanje je sprovedeno od 8. do 14. marta na reprezentativnom uzorku od 1.207 ispitanika.

(Skandalozno.rs/izvor: Beta)

1 komentar na "Vest iz Srbije koja je razbesnela Berlin i Vašington"

  1. Mi smo 15 god posle drugov svetskog rata masovno isli na rad u nemacku a oni bili 4 god ovde streljali i svasta nam radili.Od bombardovanja nato proslo 20 god a mali procenat podrske zavisi od vlasti koja laze narod da bombardovanje nije izazvala vlast srbije

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.