VIDI SVE: Rusija na ARKTIKU postavila gigantski, širokoopsežni RADAR!

Polarna svetlost

foto-ilustracija: pixabay

Gigantski, širokoopsežni radar, koji može da identifikuje vazdušne i morske ciljeve udaljene stotinama kilometara, počeće da radi na arhipelagu Nova Zemlja na ruskom Arktiku već iduće godine.

U toj oblasti biće postavljeno ukupno šest ovakvih radara, navode zvaničnici Ministarstva odbrane Rusije.

[adsenseyu5]

Zamenik ministra odbrane Dmitrij Bulgakov, koji je nedavno obišao gradilište, rekao je da će u blizini biti izgrađena i pista sposobna da primi sve vrste borbenih letilica.

Takozvani radar „preko horizonta“ vrsta je radarskog sistema koji može da otkrije ciljeve koji su udaljeni stotinama i hiljadama kilometara, van vidokruga radara, što je inače granica za obične radare.

On je imun na nevidljivu (stelt) tehnologiju i koristi ogroman antenski sistem koji je dug i do pet kilometara i visok pet metara, što mu omogućava da identifikovao vazdušne ciljeve udaljene 500 kilometara i morske ciljeve udaljene do 400 kilometara, prenosi Rosijska gazeta

Tokom vojne vežbe koja je održana 2014. godine radar „podsolnuh“ (Suncokret) je otkrio četiri bombardera “suhoj Su-242 u niskom letu i prebacio njihove koordinate raketnoj krstarici, koja je “oborila“ sva četiri „uljeza“.

[adsenseyu1]

Stariji brat „podsolnuha“ širokoposežni radar „volna“ ima domet od tri hiljade kilometara i trenutno radi u blizini lučkog grada Nahotka na ruskom Dalekom istoku.

(Skandalozno.rs, Izvor: Rosijska gazeta)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "VIDI SVE: Rusija na ARKTIKU postavila gigantski, širokoopsežni RADAR!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.