VIZE ZBOG IRANA? IVICA DAČIĆ: EU nam licemerno ubacuje migrante, a onda nam drže lekcije

Intervju

Ivica Dačić – foto: B92, Tanjug

Zbog vizne politike prema trećim državama, naročito prema Iranu, Srbiji preti ukidanje bezviznog režima, piše “Jutarnji list”. Na ovu vest, čije bi ostvarenje za Srbiju značilo povratak gotovo deceniju unazad, Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, oštro reaguje. On navodi da naša država poštuje viznu politiku EU, ali i da je stav Brisela licemeran.

Kako je naveo “Jutarnji list”, Evropska unija je ozbiljno zabrinuta ponašanjem Srbije koja zbog političkih razloga ukida vize državljanima trećih država i time otežava borbu protiv ilegalnih migracija u regionu zapadnog Balkana i u Evropskoj uniji.

To su “Jutarnjem listu” rekli diplomatski izvori u Briselu, spomenuvši primer sve većeg broja državljana Irana koji u Srbiji, nakon ukidanja viza, dolaze kao turisti, ali potom kreću preko Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji.

– Ovakvo ponašanje Srbije je neprimereno i opasno. Oni time mogu ugroziti i viznu liberalizaciju koja postoji za njihove građane i mi ćemo pomno pratiti kako će se stvari odvijati. Osim za Iran postoje nagađanja da bi Beograd mogao uskoro da ukine vize i za neke druge države, i tako bi Beograd postao vrata za njih na putu prema EU – rekao je jedan diplomat EU.

Isti izvori kažu da takvo ukidanje viza može biti deo kampanje Srbije da nagradi države koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić navodi da Srbija usaglašava sa viznom politikom EU, ali dodaje i da “Srbija ima svoje interese, jer još nismo članica EU”.

Peter Sijarto: „UN proglasio rat protiv mađarske vlade“

– U svakom slučaju vodićemo računa da sprečimo svaku zloupotrebu, kao što smo i do sada radili. Analiziraćemo svaku situaciju i ako ima potrebe i u slučaju da se povećava broj migranata, uvešćemo ponovo vize za neke zemlje. Ali, to je pomalo licemerno, jer nama migranti dolaze iz EU, iz Grčke i Bugarske, sad samo fali da nam EU drži lekcije o migrantima. Nek oni reše to pitanje. Lako ćemo mi za vize – kaže Dačić.

On međutim pita “odakle je došlo više od milion migranata koji su u prošle tri godine ušli u Srbiju”.

– Naravno, iz EU. Ne smeta njima ukidanje viza, nego što sve više zemalja povlači priznanje Kosova. Budite pošteni, pa to priznajte – navodi Dačić.

Zabrinutost

U nastavku teksta “Jutarnji” piše da, iako do sada EU službeno nije reagovala, očekuje se da bi sledeće nedelje na sastanku EU, u zaključcima za proširenje i zapadni Balkan mogla biti upućena kritika za to i izražavanje zabrinutosti od strane Unije.

U nacrtu tih zaključaka u koje je “Jutarnji list” imao uvid piše da “Veće poziva Srbiju da se suzdrži od skretanja od zajedničke vizne politike, oko čega je nedavna praksa, kao što je sklapanje sporazuma o viznoj liberalizaciji s određenim trećim državama, izazvalo zabrinutost”.

Evropska unija nije ni do sada bila srećna što se Srbija u spoljnoj politici uopšte ne približava stavovima EU, s obzirom na status kandidata koja pregovara o članstvu. Ali EU je tolerisala takvo ponašanje Srbije, pogotovo oko odnosa s Rusijom, piše hrvatski list.

Politika “i EU i Rusija” nastavlja se od strane Srbije iako, kako primećuju diplomate u Briselu, to uglavnom znači da je Srbija na strani Rusije, ne podržava ni jedan zajednički stav EU prema Rusiji, pa ni sankcije, dok pregovara o članstvu u EU. Ali u spoljnoj politici Srbije za EU sve problematičnija postaje i potpora koju Srbija pruža raznim trećim državama, uključujući i onima koje imaju ozbiljnih problema s kršenjem ljudskih prava, u telima UN-a i drugim gde ona ne sledi politiku Evropske unije.

Saradnja

U zaključcima sa sledećeg ministarskog sastanka EU će se ponoviti poziv Srbiji da se “progresivno svrsta sa zajedničkom EU spoljnom i bezbednosnom politikom, u skladu s pregovaračkim okvirom, i preokrene trenutni trend koji je u padu pod hitno”.

Poruka Čepurina Srbima pred utakmicu sa Švajcarskom: „Skrckajte ih“!

I države regiona zapadnog Balkana, pogotovo Makedonija, Crna Gora i Albanija, nisu sretne ponašanjem Evropske unije koja stalno poziva da se države regije priklone spoljnoj politici EU, ali ne nagrađuje one koje to čine dok s druge strane najviše pomaže Srbiji koja to ne čini.

EU će pozvati Srbiju kao i druge države zapadnog Balkana da nastave regionalnu saradnju i gradnju dobrosusedskih odnosa. U slučaju Srbije to se najviše odnosi na normalizaciju odnosa s Kosovom što je i glavni uslov za napredak u pregovorima o članstvu u EU. Od Srbije će se tražiti i hitne mere kako bi se popravilo stanje medija. Iako Srbija napreduje u pristupnim pregovorima, postoji zabrinutost EU oko nekih ključnih pitanja oko kojih u Srbiji nema napretka, navodi “Jutarnji list”.

(Skandalozno.rs/Izvor: Blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "VIZE ZBOG IRANA? IVICA DAČIĆ: EU nam licemerno ubacuje migrante, a onda nam drže lekcije"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.