Vlasnici vozila starijih od 15 godina ubuduće dvaput godišnje na tehnički pregled

Kazna

foto-ilustracija: pixabay.com

Kamere Ministarstva unutrašnjih poslova ubuduće će nadgledati tehničke preglede vozila zbog čestih zloupotreba.

Ovo predviđaju, pored ostalog, nove izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje će se uskoro naći pred narodnim poslanicima. S obzirom na to da ima slučajeva zloupotrebe i da vozači čija su vozila neispravna često dobiju uverenje da su im vozila tehnički ispravna, sada će to biti nemoguće.

[adsenseyu5]

Naime, izmene i dopune ovog zakona predviđaju uvođenje sasvim novog sistema tehničkog pregleda, gde će biti uveden video-nadzor. Što znači da će sve agencije za tehnički pregled morati da budu povezane s policijom. Pripadnici MUP će biti u mogućnosti da putem direktne video-veze prate događanja u stanici tehničkog pregleda. Pored toga postojaće i obaveza da se izvrši i fotografisanje vozila.

Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP Nebojša Arsov izjavio je da postupak tehničkog pregleda u Srbiji do sada nije bio na visokom nivou, ali, kako kaže, sa izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja otvoriće se uslovi da se primeni novi sistem tehničkih pregleda.

– Sve vlasnike vozila ćemo naterati da jednom godišnje svoje vozilo dovedu u ispravno stanje, a vlasnici vozila koja su starija od 15 godina, to će morati da čine dva puta godišnje. S uvođenjem novog sistema tehničkog pregleda sva neispravna vozila će se skloniti s ulica kako bi putevi bili bezbedniji – napomenuo je Arsov.

On je dodao da statistika pokazuje da 11,5 odsto vozila u saobraćajnim nesrećama u kojima je neko izgubio život nisu bila ispravna.

Predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže za Kurir da je oko pet odsto saobraćajnih nezgoda izazvano zbog tehničke neispravnosti vozila.

[adsenseyu1]

– Zbog toga je dobro da unapredimo sistem kontrole tehničkih pregleda kako bismo sprečili da ljudi zbog toga ginu i budu povređeni. Nažalost, deo vlasnika vozila i dalje nema svest o važnosti i zbog toga je država prinuđena da preduzme ovakav vid kontrole nad stanicama za tehnički pregled – zaključuje Okanović.

Činjenice

 – 11,5 odsto vozila u saobraćajnim nesrećama u kojima je neko poginuo nije bilo ispravno

Najčešći kvarovi uočeni prilikom tehničkih pregleda

– problem s kočionim sistemom
– problemi sa sistemom za upravljanje
– neispravna svetlosna signalizacija

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Vlasnici vozila starijih od 15 godina ubuduće dvaput godišnje na tehnički pregled"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.