Vojska Srbije dobija najmodernije termalne nišane iz Rusije?

Ilustracija

Predstavnici ruske firme TPK „Argus-HB“, koja proizvodi infracrvene nišane za snajpersko oružje, dolaze u Beograd kako bi demonstrirali svoj najnoviji proizvod marke „Infrateh“, objavila je ruska državna agencija RIA Novosti.

Delegacija ruske firme trebalo bi da napravi prezentaciju proizvoda za koji je, tvrde ruski mediji, zainteresovana „jedna velika srpska kompanija“.

– Srbija je zainteresovana za termalne nišane „Infrateh“. Pozvani smo u Beograd da napravimo prezentaciju – rekao je Anton Sofin, izvršni direktor firme „Argus-HB“, dodajući da su za taj proizvod zainteresovani i Vijetnam i Indija.

Prema njegovim rečima, rusko Ministarstvo odbrane uspešno je testiralo nišane, koji mogu da funkcionišu i danju i noću, čak i po vrlo nepovoljnim vremenskim uslovima.

-Glavne karakteristike su mala težina i dimenzije, s visokim optičkim i operativnim karakteristikama. Prvenstveno su namenjeni za snajpere – naglasio je Sofin.

U Ministarstvu odbrane, međutim, kažu da ovaj sastanak nema veze direktno sa vojskom, ali da je dogovor o nabavci moguć.

– Ako ta firma sklopi posao s Rusima, i ukoliko oružje prođe provere, može da se koristi u vojsci… – navodi izvor.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da termalni nišani spadaju u dodatke modernog ratovanja.

– Osim što omogućavaju borbena dejstva i danju i noću, termalnom optikom se i osmatra teren. Specijalne brigade, kopnenu vojsku i jedinice u kopnenoj zoni bezbednosti prve bi trebalo da dobiju ovu opremu – zaključuje Radić.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da su nam termalni nišani neophodni.

-Termalna optika je jako dobra za nadgledanje granica, pogotovo u kopnenoj zoni bezbednosti. Našoj vojsci su neophodni i dobro je ako se posao sklopi- kaže Lazanski.

(informer)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Vojska Srbije dobija najmodernije termalne nišane iz Rusije?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.