Vremenska prognoza za jesen: U oktobru Srbiji prete oluje i poplave

Nevreme

foto-ilustracija: pixabay.com

Povremene oluje, poplave i klizišta najavljuje svetski meteorološki servis za predstojeću jesen na području Italije i Balkana.

Naime, prema sezonskoj prognozi ove kompanije, predviđa se da će se nastaviti povremene oluje koje su se javljale u Italiji i Balkanu tokom jeseni, sa jakim kišama koje mogu da uzrokuju poplave i klizišta.

Kako jesen bude odmicala smanjivaće se rizik od jakih grmljavina, ali opasnost od jakih i obilnih pljuskova će se nastaviti. Na ”AccuWeather” se navodi da će ih najviše biti u oktobru i novembru, a prema predviđanjima, očekuje se da će temperature ostati blizu ili malo niže od uobičajenih za ovo doba godine.

Meteorolog Đorđe Đurić iz ”Weather2Umbrella” kaže da u ovom trenutku ne mogu da se najavljuju bilo kakve poplave, jer pre svega nezahvalno je davati prognozu za čitavu jesen pred nama. Ono što je sigurno jeste da nas očekuje ugodan septembar, te još jedno miholjsko leto.

– Jako je nezahvalno za tako mali prostor reći šta će se tačno dešavati u oktobru i novembru. U ovom trenutku ne mogu da se prognoziraju poplave niti bilo šta opasno. Ako i dođe do toga, Srbija ne treba da brine, naša klima je takva da tokom leta imamo pljuskove i grmljavine, a s jeseni vrlo retko. Nestabilno vreme sa olujama i pljuskovima seli se na jesen na područje Jadrana, a cikloni do nas dolaze oslabljeni – priča Đurić.

Septembar će biti topao sa oko 25 stepeni, što ne znači da neće biti povremenih osveženja. Praksa je već da imamo miholjsko leto, nekad traje duže, nekad kraće. Rekord još drži 1946. godina, kada je u septembru u Beograd zabeleženo 42 stepena – nastavlja naš meteorolog.

Za razliku od većeg dela Evrope gde će se tokom jeseni mogu očekivati temperature iznad normale, u istočnoj Evropi je moguć oštriji prelaz na hladnije vreme. Jesen može početi blagim temperaturama, ali se predviđa da će udari hladnog vazduha biti učestaliji od oktobra do novembra. Najviše padavina očekuje se u Ukrajini.

Kako novembar bude odmicao, niske temperature posteće sve niže, kao da je decembar ili januar.

Najavljuje se prodor hladnog vazduha sa istoka i severa u kasnoj jeseni, što će doneti obilniji sneg iz Mađarske i Rumunije u BIH i Srbiju.

– Često nestabilno vreme imaće negativan uticaj na poljoprivredu i spoljne aktivnosti u ovom regionu.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Vremenska prognoza za jesen: U oktobru Srbiji prete oluje i poplave"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.