Vučić: Moja je sada briga da vratim prof. Radenovića u Srbiju

Stojan Radenović – foto: Printscreen/ N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će dati sve od sebe da vrati prof. Stojana Radenovića, koga je angažovao Univerzitet kralja Sauda u Saudijskoj Arabiji da za njih potpisuje naučne radove.

On je, za TV Prva, rekao da mu je sada briga kako da vrati prof. Radenovića, koji inače spada u grupu najcitiranijih matematičara sveta, a zbog toga što više naučne radove ne potpisuje za Univerzitet u Beogradu, on je pao na Šangajskoj listi za 100 mesta.

– To je čovek kojeg je Tomislav Nikolić svojevremeno odlikovao na ponos naše države, a ja ću dati sve od sebe da za godinu dana, kada isteknu svi ti ugovori da ga vratim i da potpisuje sve svoje naučne radove za Srbiju. On je rekao najtačnije šta su problemi našeg društva – naveo je Vučić.

Univerzitet u Beogradu pao je na ovogosdišnjoj Šangajskoj listi, jer u svojim redovima nema više nijednog istraživača koji se nalaze na listi najcitiranijih.

Prof. Radenović, inače penzioner, naučne radove piše u podrumskim prostorijama zgrade u kojoj stanuje na Vračaru.

Zahvaljujući njemu, ali i prof. Zoranu Kadelburgu, Univerzitet u Beogradu našao se među 300 najboljih u svetu 2017. godine.

Nakon što je predsednik Aleksandar Vučić priznao da ima jednu brigu – da vrati u zemlju matematičara Stojana Radenovića zbog čijeg odlaska u Saudijsku Arabiju je Beogradski univerzitet pao za 100 mesta na Šangajskoj listi, oglasio se i profesor Radenović.

On je rekao da je spreman da se vrati u Srbiju i da naučne radove ponovo potpisuje za Beogradski univerzitet, kao i da nema posebne uslove osim da mu država obezbedi laptop.

– Spreman sam da se vratim, da svoje naučne radove iz matematike ponovo potpisujem za Beogradski univerzitet. Ja sam patriota, volim Srbiju i nemam posebne uslove. Mogu da mi daju nešto sitno, da kupe laptop – rekao je za Radenović za Večernje novosti.

– Sa Arapima mi je istekao ugovor. Kada bude objavljena ta lista, imam mesec i po da promenim adresu. Formalno sve će se znati do kraja godine – kaže profesor Radenović, inače penzioner, zadatke rešava u podrumu zgrade u kojoj živi, jer u stanu nema prostora za radnu sobu.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug/novosti.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Vučić: Moja je sada briga da vratim prof. Radenovića u Srbiju"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.