Vučić: Nećemo mnogo povećavati plate, treba nam novac za zapošljavanje mladih!

Intervju

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas se u 11 sati uživo obratio javnosti sa konferencije za novinare u Vladi Srbije, koja je usledila posle sastanka sa potpredsednikom Švajcarske Konfederacije Johanom Šnajderom Amanom.

Premijer Srbije je na konferenciji rekao da od Švajcarske pokušavamo da naučimo kako da radimo i podsetio da je Švajcarska pre 150 godina bila jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi. Vučić se Švajcarcima zahvalio na donaciji od 3,7 miliona franaka namenjenom Ministarstvu poljoprivrede.

Imamo idiotske zakone u pojedinim oblastima jer stalno nekog štitimo – rekao je premijer govoreći o neophodnom dualnom obrazovanju i objašnjavajući da imamo ekonomiste koji fakturu nikad nisu videli, kao i da neko treba u 15. godini da nauči nešto da zavari, a kod nas je maloletnim licima zabranjeno da vare.

– Video sam srpske mladiće od 16-17 godina u Švajcarskoj na praksi u tamošnjim fabrikama, a već sa 19 su tu zaposleni – rekao je Vučić objasnivši da je to zato što te fabrike imaju 5-godišnje, 10-godišnje i 20-godišnje planove.

Dotakavši se dolaska delegacije MMF u Beograd, Vučić je podsetio novinare da su mu se smejali prošle godine kada je rekao da će Srbija napredovati 30 mesta na rang-listi Svetske banke, a ovog puta je rekao da će Srbija dogodine napredovati još 20-30 mesta.

On je potom rekao da ima mogućnosti za značajnije povećanje plata i dodao:

– Ali ja neću, eto! Niko ko se danas u Srbiji bavi politikom ne bi to rekao, ali ja želim da imamo fond za investicije i da ulažem u budućnost, pa to otvoreno kažem – rekao je premijer i naglasio: Neću povećati plate onoliko koliko bi se MMF saglasio jer nam novac treba za investicije i zapošljavanje mladih.

[adsenseyu1]

O opstrukciji Prišštine: Danas stižu gosti iz Brisela

Vučić rekao je danas da “predstavnici Brisela” stižu danas u Beograd kako bi sa njim razgovarali o odluci Prištine da uputi sporazum o ZSO na procenu Ustavnom sudu, odnosno da odloži njegovu primenu. Vučić je takođe najavio da će opstrukcija Prišštine biti razmotrena na sednici Vlade Srbije, koja će biti održana danas u 14 sati.

Premijer je rekao da će posle tih razgovora moći da iznese konkretniji stav po tom pitanju, imajući u vidu činjenice, a ne prazna objašnjenja: “Oni (gosti iz Brisela) će reći, već znam unapred, da to nije važno, da se radi o samo mesec dana… Naslušao sam se takvih priča, saslušaću ih još jednom, a razgovaraćemo o tome i na sednici Vlade danas, pa ću onda moći da vam dam konkretan odgovor”, rekao je Vučić novinarima.

Na pitanje kako vidi reakciju EU, odnosno izjavu portparolke visoke predstavnice EU Maje Kocijančić, da obe strane treba da sprovode dogovorene sporazume, Vučić je podsetio da Srbija sprovodi sve dogovoreno, a Priština onaj najvažniji deo, o forimiranju ZSO, koji čini 40 odsto Briselskog sporazuma, nije ni počela da ispunjava. “Pa, Srbija ispunjava sve”, podsetio je premijer. “To vam je kao kada neki nastavnik jedno dete simpatiše, a jedno ne, pa kad to drugo ižvrlja tablu ili nešto slično, ona kazni sve. Tako i Maja Kocijančić – svi treba znaju da treba da sporovode postignute dogovore..”, primetio je Vučić. “Sada im treba mesec dana, trebaće im posle dva, tri. I tako će doveka biti, kao što će doveka biti i sa sudom za ratne zločine… Bacaće suzavce.. Samo Srbi nemaju prava, da gledamo kako da umirimo Srbe, da ćute, budu glupi…”, zaključio je on.

[adsenseyu1]

Dualno obrazovanje

Vučić se Švajcarcu zahvalio na pomoći u otvaranju tehnoloških parkova i dodao da je jedna od važnih tema bila i dualno obrazovanje. Toj temi pažnju će danas posvetiti švajcarska i srpska preduzeća koja podržavaju ovakav vid usavršavanja i to na Poslovnom forumu koji će održati privrednici dveju zemalja.

Johan Šnajder Aman Foto: PrintscreenJohan Šnajder Aman Foto: Printscreen

“Aman: Inovacije bitne za razvoj”

Potpredsednik Švajcarske i savezni ministar ekonomskih odnosa, obrazovanja i istraživanja Johan Šnajder Aman poručio je danas da su inovacije važne za razvoj, a da stručno obrazovanje doprinosi povećanju konkurentnosti i inovacijama. Šnajder Aman je, na pres konferenciji nakon razgovora sa premijerom Aleksandrom Vučićem, rekao da dolazi iz privatnog sektora, i da je dugo godina obrazovao mlade ljude. „Našim stručnim obrazovanjem smo uticali da firme postanu konkurentne. To je moguće samo ako preduzeća sa praksom i škole sa teorijom budu u trajnom procesu i jedne druge se dopunjuju“, objasnio je Šnajder.

On je rekao da je srpskog premijera pozvao na konferenciju „Svis Skils“, iduće godine u Vinterturu, na kojoj se prikazuje odnos Švajcarske prema stručnom obrazovanju i kako planira dalje da ga razvija. Šnajder je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, istakao da je vatreni zagovornik stručnog obrazovanja, jer je prednosti video u praksi i to sada prenosi na politiku. Stručno obrazovanje ne može da se prosto “prekopira”, jer neće delovati ako se samo prenese, već mora da se prilagodi specifičnoj situaciji. „Najvažnije je da od samog pcocetka budu uključena preduzeća, koja će želeti da finansiraju u mlade. Tu sa sigurnošću možemo davati dobre predloge“, poručio je on. Ssvajcarska je, kako je naglasio, zemlja inovacija, koja je bila siromašna, bez sirovina, a koja se širenjem na strana tržišta okrenula inovacijama i time doprinela razvoju. „Sa vama želimo da delimo taj inovativni napredak, način na koji mogu da se podstiču inovacije“, rekao je Šnajder.

On je izrazio zadovoljstvo što je Ssvajcarska i finansijski mogla da pomogne Srbiji i pokrene neke projekte. Ssnajder je, ukazujući na dobre odnose dve zemlje, rekao da se to partnerstvo ogleda i što postoji više od 40 letova nedeljno. Saradnja između dve zemlje, prema njegovim rečima, može i treba da se pojača. On je podsetio da ovo nije prvi susret u ovoj godini, već drugi, te da saradnja ne može da se upsostavi ođednom, već je nešto na čemu treba trajno raditi. Ssnajder je ukazao da Srbija i Ssvajcarska sarađuje i u Svetskoj banci, MMF-u, EBRD-u, gde su dve zemlje dokazivale da jedna drugoj veruju.

„U mojoj zemlji živi 200.000 državljana Srbije. Iz sopstvenog iskustva mogu reći da su migranti iz Srbije neko koga izuzetno cenimo kao zaposlene. Naravno, imamo razumevanje kada srpska vlada kaže da ljudi u sopstvenoj zemlji treba da dobiju mogućnosti, da se ovde ostvare inovacije“, kazao je Ssnajder. On je preneo da je sa srpskim premijerom razgovarao i o „klaud kompjutingu“, „Industrija 4.0“, dodajući da se radi ogromnim podacima, internet platformi koje već danas postoje. Preko tih instrumenata će svet postati globalno selo, reorganizovati se potpuno, te je, kako je podvukao, preporučljivo da se svim snagama pudružimo na tom putu. Ssvajcarska je zainteresovana da dalje neguje kontakte sa Srbijom i učestvuje u realizaciji projekata.

Šnajder je naglasio da je važno da obe strane uče jedna od druge, jer niko ne zna sve.

(tanjug, beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "Vučić: Nećemo mnogo povećavati plate, treba nam novac za zapošljavanje mladih!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.