Vučić poručio komesaru EU za proširenje: Ne dam Gazivode!

Intervju

Premijer Aleksandar Vučić rekao je juče, posle sastanka s komesarom EU za proširenje Johanesom Hanom, da Unija treba otvoreno da kaže zašto još nisu otvorena poglavlja u pristupnim pregovorima i da ne prihvata da je to zato što nismo ispunili sve iz Briselskog sporazuma.

– Šta je to što Srbija iz tog sporazuma nije ispunila? Neka pitaju, što neću da dam 100 odsto Gazivoda. Neću da dam! Neka kažu da zbog toga nema otvaranja poglavlja – bio je izričit Vučić. Dodao je da je Beograd Prištini nudio 50-50 odsto vlasništva nad jezerom, ali oni ni to nisu prihvatili.

– Uradili smo i ono što je bilo najteže za Srbiju, potpisali smo plan o pravosuđu. Nisam siguran da je Srbija dobila poštovanje koje smatram da zaslužuje. Ipak, put u EU je jedini ozbiljan i strateški put za našu zemlju. Očekujem otvaranje poglavlja najkasnije u septembru, ali boriću se da to bude u junu. Ne mogu da garantujem. A možda ne bude ni tad. Ako kažu da nema otvaranja poglavlja zbog jezera Gazivode, onda moraju da nađu novog premijera – kategoričan je Vučić.

Premijer je sinoć, posle razgovora s Hanom u četiri oka u vili Bokeljka, rekao da Srbija nikoga ni za šta neće moliti, da ima svoj strateški cilj, ali da je obaveza srpske vlade da poštuje dostojanstvo srpskog naroda.

[adsenseyu4]

Vučić je naglasio da je odluka o otvaranju poglavlja na Briselu, ali i da će Vlada Srbije snositi odgovornost ako do kraja ove godine ne budu otvorena prva poglavlja u pregovorima sa EU.

Vučić je sinoć predao Hanu akcione planove za poglavlja 23 i 24, a komesar EU je izjavio da postoji zajedničko opredeljenje u državama članicama EU da se prvo počne od njih. Han se nada da će prva pregovaračka poglavlja biti otvorena do kraja godine. On se sastao i s ombudsmanom Sašom Jankovićem.

Premijer Vučić govorio je i o ombudsmanu Saši Jankoviću, rekavši da mu se čini da je zaštitnik građana u sukobu sa svima.

– Ostavićemo ga da radi i da se ponaša kako god hoće, jer mislim da svakoga dana, što više aktivnosti ima, sve više i bolje govori o sebi – naglasio je Vučić.

(kurir)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Vučić poručio komesaru EU za proširenje: Ne dam Gazivode!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.