Vučić: Priština ruši Briselski sporazum, Evropska unija treba da se izjasni!

Intervju

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Beograd očekuje reagovanje Brisela na najavu iz Prištine o suspenziji sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština, jer je reč o odluci koja pokreće mnoga pitanja, uključujući i pitanja od suštinskog i strateškog značaja za Republiku Srbiju.

Premijer je, u izjavi novinarima posle sastanka s predsednikom Rusije, kojeg je obavestio o najnovijem razvoju događaja, ukazao da je vest o odlaganju formiranja ZSO došla samo dan pošto je Priština praktično nagrađena potpisivanjem SSP, a da nije uradila ono na šta se obavezala Briselskim sporazumom.

On je podsetio da se 40 odsto Briselskog sporazuma tiče ZSO, da je to jedino što je Beograd tražio u cilju zaštite Srba na Kosovu, da je Priština dobila  SSP pre nego Beograd otvaranje poglavlja, a da svejedno nije negativno reagovao na to.

Međutim, objasnio je premijer, najava suspenzije formiranja ZSO je nešto što se više ne tiče samo Prištine, već Brisela:

„Ovo otvara mnogo šira, veća i krupnija pitanja od toga kakav je odnos Prištine…Ovo nama nameće druga, mnogo važnija i mnogo otvorenija pitanja o kojima mi moramo da razmislimo – da li se isplati biti pošten i odgovoran, ispunjavati svoje obaveze, a da za to ne budete nagrađeni ili je bolje da ne ispunjavate ništa, a da budete nagrađeni…Da ne govorim i o drugim pitanjima, koja se ovde otvaraju, a koja ne bih na danas da pokrećem“, rekao je premijer.

On je najavio sastanak državnog vrha, kako bi se procenilo šta sve ovo znači s gledišta suštinskih i strateških interesa Republike Srbije.

Premijer je rekao da je najava Prištine o suspenziji formiranja ZSO veoma teška  vest za Srbiju iz mnogo razloga.

[adsenseyu1]

„Briselski sporazum se sastoji od 15 tačaka, a prvih šest, odnosno 40 posto tog sporazuma, se tiče ZSO. To je bilo jedino što smo mi molili i tražili za naš narod, za zaštitu našeg naroda na KiM. Posle mnogo muka i uz bezbroj kompromisa, taj sprozum smo potpisali, a oni su čekali da dobiju S SP, koji su im dali pre nego što su nama otvorili poglavlja. I ćutali smo, ni jednom rečju nismo negativno reagovali, da bi dan po potpisivanju u Prištini rekli: ‘Mi nećemo da poštujemo sporazum koji smo potpišali’“, naveo je Vučić.

Istovremeno, on je upitao i da li je bilo ko bilo kada njega čuo da menja svoju politiku na taj način ili da je, na primer, došao u Moskvu i rekao da Srbije nije na evropskom putu.

„Mi sada čekamo rekaciju Evrope, ali se sada mnoga široka i velika pitanja otvaraju koja smo mislili da su zatvorena. Ovo nije pitanje izjave samo gospođe Jahjage i samo odnosa Prištine. Ako je to istina i ako se dogodi, to otvara brojna pitanja na koja ćemo u narednom  periodu morati da ponudimo odgovor – brojna i široka pitanja od suštinskog i strateškog značaja za Republiku Srbiju“, naglasio je Vučić.

Na konstataciju novinara da to sada više i nije pitanje za Prištinu, jer se od Prištine tako nešto moglo očekivati, premijer se složio s prvim delom pitanja, ali ne i da se od Prištine to moglo očekivati:

„Svaki čovek se kreće, kako bi to pokojni (Aleksandar) Tijanić rekao, u granicama sopstvene pokvarenosti. Pošto se trudim da ne gazim reč, a pogotovo ne potpis – meni nikada ne bi palo na pamet da će to neko da uradi. I vidite, ja to nisam očekivao. Ali,  da nikakve reakcije iz Brisela bar do ovog trenutka ne bude na sve to – za mene je nešto za šta je najbolje da u ovom trenutku kažem da nemam komentar“, podvukao je premijer Srbije.

[adsenseyu1]

Upitan hoće li, ako rekacija Brisela izostane, tražiti objašnjenje, Vučić je rekao:

„Da li ste me razumeli? Ovo otvara mnoga šira, veća i krupnija pitanja od toga kakav je odnos Prištine. Nismo očekivali da će ovo da urade, radili su svakojake gluposti u prošlosti, ali ovo nama nameće druga, mnogo važnija i mnogo otvorenija pitanja o kojima mi moramo da razmislimo – da li se isplati biti pošten i odgovoran i ispunjavati svoje obaveza a da za to ne budete nagrađeni ili je bolje da ne ispunjavate ništa a da budete nagrađeni“, poručio je premijer.

O drugim pitanjima koja se ovde otvaraju i da ne govorim, naveo je Vučić i dodao:

„Ta ne bih na današnji dan da pokrećem“.

Premijer je rekao i da sada predstavnici svih državnih organa i predsednik Srbije treba da razgovaraju i vide sa kim sve, na koje načine i šta sa tim uraditi.

„Ova odluka bukvalno sve menja i donosi dodatnu destabilizaciju u ceo region“, naglasio je Vučić.

On je precizirao da je kosovska vlada imala samo jednu stvar koju je trebalo da uradi – da donese dekret o formiranju ZSO i da je to posao od tri minuta.

Prema njegovim rečima, Beograd im je izašao u susret, „učinio “ im i to da taj proces ne mora da sprovede parlament, već samo vlada.

„Oni nisu u stanju da donesu dekret za koji je potrebno tri minuta, a mi smo u stanju sve što je potrebno da donesemo. Ja sam u stanju da odem da branim teške stvari, nemoguće stvari pred Srbima sa Kosova i da 12 sati trpim njihovu kritiku i najteže moguće reči zato što držim reč. Oni su, s druge strane, dobili SSP i pogazili sve u jednom danu“, kazao je Vučić.

Na opasku novinara da je to moguće zato što ih Brisel ne sankcioniše, Vučić je zaključio:

„U pravu ste, zato sam i rekao da to otvara mnogo šira i mnogo veća pitanja“.

Premijer je prethodno obavestio i predsednika Ruske federacije Vladimira Putina o razvoju situacije, a u razgovoru konstatovao da je situcija na Balkanu, kao uostalom i u svetu uopšte, veoma složena, te podsetio na sporazume koje su u Briselu postigli Beograd i Priština.

„A, evo, danas je predsednica Kosova izjavila da najvažniji od tih sporazuma uopšte nemaju nameru da realiziju, tj. primene, što je za nas ozbiljna i teška vest“, rekao je Vučić.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga odlučila je da zatraži ocenu ustavnosti sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

Ona će, kako su preneli mediji u Prištini, tražiti da se sporazum postignut u Briselu  suspenduje, dok ne dobije mišljenje Ustavnog suda.

(tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Vučić: Priština ruši Briselski sporazum, Evropska unija treba da se izjasni!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.