VUČIĆ: Pustite Srbe i Albance da sami reše problem

predsednik

Foto: printscreen/youtube

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je večeras u Apbahu na međunarodnu zajednicu da dopusti Srbima i Albancima da pokušaju sami da reše problem Kosova i Metohije, jer ako se dođe do rešenja to bi bilo od suštinskog značaja za ceo Balkan, nešto o čemu nismo mogli da sanjamo dugo vreme, a i predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači pozvao je međunarodnu zajednicu da podrži rešenje do kojeg bi se došlo dijalogom, poručivši da ono nikoga neće ugrožavati.

Vučić je, govoreći na debati “Nove perspektive proširenja EU” u okviru “Političkih razgovora” na Evropskom forumu Alpbah, rekao da se vidi sve više da neki, kao London, navodno brinu više od nas i više su zainteresovani za našu budućnost navodno od nas.

– Razumemo da imate sopstveni interes, ali koje su granice Srbije ili Kosova. Mi Kosovo smatramo prema Ustavu i Rezoluciji UN 1244 kao deo Srbije, a oni se smatraju nezavisnom državom. Gde su granice ? Ko će da nam pomogne? Pola sveta, uključujući i Austriju, kaže Kosovo je nezavisna država, a druga polovina, uključujući pet članica EU, Kina, Rusija, Argentina, Meksiko, pola islamskog sveta priznaje samo Srbiju. Kako da rešimo problem? – upitao je on dodajući da svi iz Londona ili Beča poručuju da ne treba menjati granice, jer su ih uspostavili kako su želeli.

Srbi, kako je dodao, neće prihvatiti takav stav, jer će reći da imaju svoje granice, a Albanci se s tim neće složiti i zbog toga pokušavamo da uradimo nešto što je od značaja za naše građane.

– Činim najbolje da pomognem Srbima da imaju svoju budućnost, ali mislim da radimo i nešto važno za Albance. Radi se o Srbima i Albancima, moramo da živimo zajedno u budućnosti. To su najveće nacije na Zapadnom Balkanu, i ostaće tako i naredih sto godina. Ko će da reši taj problem, ako mi ne budemo u mogućnosti? – naglasio je Vučić.

On je ukazao da je izložen snažnim političkim napadima u svojoj zemlji, uključujući i predstavnike crkve, koji ga optužuju da je najveći izdajnik, jer želi da navodno da “svetu zemlju” Albancima, a istovremeno na zapadu ga nazivaju liderom velikosrpske ideje.

Da li je moguće da pesak iz Sahare zaustavi uragane?

– Ja sam običan čovek koji pokušava da utiče na način da možemo da nađemo put da održimo mir i stabilnost u regionu. Sada kada smo konačno počeli da pričamo o suštinskim pitanjima, svi oni kažu “šta to radite”. Šta vas briga, mi radimo za budućnost naših građana. Činimo to za nas. Ne utičemo ni na koga drugog u regionu – poručio je Vučić podsećajući da je hiljadu puta rekao da Srbija poštuje i da će poštovati teritorijalni integritet BiH.

(Skandalozno.rs/Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "VUČIĆ: Pustite Srbe i Albance da sami reše problem"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.