Vučić ućutkao Tačija usred Minhena: Evo ti dokument, pokaži mi gde to piše – VIDEO

sastanak

Tači, Mogerini i Vučić – foto: EU Promo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi učestvuje na panel diskusiji „Bezbednost u JI Evropi: dva koraka napred, jedan korak nazad“ u okviru 55. Minhenske bezbednosne konferencije.

Uz Vučića na panelu učestvuje i Johanes Han, kao i Hašim Tači.

Vučić: Gde to piše?!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pribegao je danas jednostavnom “argumentu” u duelu sa Hašimom Tačijem, u Minhenu, koji je rekao da Srbija krši sporazume blokiranjem članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

Vučić je pružio Tačciju tekst Briselskog sporazuma i zatražio da pokaže gde piše da Beograd ne sme da se protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije.

“On kaže da je bila obaveza Srbije da se ne protivi ulasku Kosova u međunarodne zajednice. Međutim, gde to piše u Briselskom sporazumu. To je bilo predloženo, ali ja nisam prihvatio. Evo, dajte Tačiju, da pronađe mesto gde piše u Briselskom sporazumu da Beograd ne treba da se protivi ulasku”, rekao je Vučić pružajući Briselski sporazum Tačiju, ali je dokument prihvatio komesar Johanes Han, koji je sedeo između njih, i spustio ga na sto, pošto je Tači ignorisao “papir“.

Hajde, pronađi gde to piše? A, neće? Pa naravno, kada to ne piše nigde“, rekao je Vučić.

Vučić je takođe uzvratio na Tačijevo izlčaganje, rekavši da Albanci nisu ispunili nijedan uslov, već da su imali samo jednu obavezu, formiranje ZSO, ali ni tu jednu nisu ispunili.

foto: Printscreen

Tači nastavlja po svom

Kosovski predsednik Hašim Tači je danas poručio da će Kosovo ukinuti takse na srpsku robu i nastaviti dijalog sa Beogradom kada Srbija prestane da blokria članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, kao što su Unesko i Interpol.

Tači je u diskusiji “Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi: dva koraka napred, jedan korak nazad” u okviru Minhenske bezbednosne konferencije na pitanje predsedavajućeg konferencije Volfanga Išingera – šta vas sprečava da napravite taj mali korak za nastavak dijaloga, odgovorio da je u Briselskom sporazumu jasno definisano da Srbija ne treba da postavlja prepreke članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

Kaže da su zato usledile takse, ali da veruje da će, čim se to ukine, ali nije rekao kada bi se to moglo dogoditi, dati ovlašćenje za novi dijalog i da tada “niko neće imati opravdanja da uslovljava dijalog“.

Vučić: Priština samo priča, i ne radi to što priča

Na molbu moderatora predsedavajućeg Minhenske konferencije Volfganga Išingera da kaže šta to sprečava Beograd i Prištinu da mogu da slave uspeh 2019. godine, poput Severne Makedonije i Grčke, Vučić je rekao da misli da je pitanje Kosova, odnosa Beograda i Prištine, mnogo komplikovanije i teže od pitanja Severne Makedonije i Grčke.

“Razni su pisali o odnosima Beograda i Prištine, priča se o ljudima, sudbinama, o teritorijama, ali nije lako obuhvatiti sva ta pitanja…Ali, jedna stvar je svima nama bitna – nema rata, to je najvažnije za sve nas. Stabilnost i mir je nešto što smo postigli, to je nešto što se ne sme olako uzeti.

 Stalno se plašim mogućnosti da neko odmrzne taj tzv. zamrznuti konflikt u procesu dijaloga koji je u pat poziciji”, rekao je on.

foto: Printscreen Facebook

Srbija daje sve od sebe da se postigne kompromisno rešenje, stvarno to činimo, poručio je on.

Vučić navodi da je Srbija ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma, te da nije povukla nijedan unilateralni potez koji bi mogao da izazove probleme i koji bi prouzrokovao nestabilnost.

“Zašto smo sad u pat poziciji? Danas je 2.026 dana od usvajanja Briselskog sporazuma, on ima 15 tačaka, od 7-15 su bile obaveze Srbije, 100 odsto toga smo toga ispunili – učestvovali na lokalnim izborima, dobili su pozivni broj, rešili smo pitanje pravosuđa, policije. Oni su imali samo jednu – ZSO i danas je 2.026 dana da nisu ispunili ništa”, rekao je on.

Nisu uspeli sa uključivanjem u Unesko i Interpol, pa su onda su nametnuli necivilizovane takse protiv Srbije iako su usvojili sva pravila Cefta.

“Sada je 102 dana od nametanja tih taksi, uprkos međunarodnom pritisku, EU, Rusije, Kine, SAD – oni nisu rešili to pitanje, vrlo su tvrdoglavi i uvek kažu – uradićemo to kad priznaju nezavisnost Kosova”, naveo je on.

foto: Printscreen Facebook

Šta se desilo, zapitao je – Srbija nije reagovala, nismo nametali recipročne mere, ali se suočavamo sa novom platformom koju je usvojila tzv. kosovska vlada, platformu koja je protiv dijaloga. Taj dokument, navodi, precizira da Kosovo treba da čuva teritorijalni integritet koji je nepovrediv, neotuđiv i nerazdvojiv i istovremeno Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova i štaviše da se saglasi sa formiranjem tribunala za Srbe.

“Sledi moje pitanje – kad kažu da smo bliži sporazumu, ja onda kažem – Priština priča, ali ne radi ono što priča. Zašto je potrebna Srbija u dijalogu kad samo čekaju naš potpis, ako će da dobiju sve, a mi da izgubimo sve. Da li mislite da će tako da se desi? Pa, neće”, poručio je Vučić.

Srbija je posvećena, vrlo ozbiljna i odgovorna – kada kažemo da ćemo nešto da uradimo , to i uradimo.

Podsetio je na svoju poslednju posetu Kosovu i Metohiji i rekao da su mu to bila najteža dva dana u životu, jer su mu tamo zviždali i skoro ga napali, ali i da je imao hrabrosti da svom narodu kaže da je mir postao najvažnije pitanje za Srbiju.

Ponovio je da je Srbija ekonomski stabilna, sa stopom privrednog rasta od 4,4 odsto, uz smanjen javni dug, manju nezaposlenost… i istakao da je ono što sve to može da ugrozi, upravo odnos sa Prištinom.

Učinićemo sve što je do nas da se postigne kompromisno rešenje, koje neće biti jednostrana kapitulacija Srbije“, naglasio je predsednik Vučić.

On je poručio da, ako Priština želi da nastavi dijalog, Beograd stoji na raspolaganju, ne samo EU, već i Albancima i Srbima, jer je najvažnije pitanje – način na koji ćemo razviti odnose Srba i Albanija.

To je, kaže, ono što je ponovio Tačiju 100 puta – da je Beograd spreman da nastavi dijalog i da čeka Prištinu.

“Čuo sam obećanje na desetine puta do sada da će povući takse. To se nije desilo. Nisam optimista, ali ukoliko radimo svi zajedno, marljivo i ozbiljno, ne odbacujem mogućnost da ćemo doći do kompromisa. Međuti, danas se nalazimo veoma daleko”, rekao je Vučić.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Vučić ućutkao Tačija usred Minhena: Evo ti dokument, pokaži mi gde to piše – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.