Za slavsku trpezu minimum 20.000 dinara , pod uslovom da se sastojci za jela nabavljaju na popustima!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Da bi spremila slavu za desetak gostiju, domaćinstvima u Srbiji potrebno je najmanje 20.000 dinara, i to pod uslovom da domaćice same pripremaju hranu i da nabavljaju sastojke za jela na popustima u marketima

Toliko novca potrošila je Gordana P. iz okoline Kragujevca, koja je prenela svoje iskustvo kako se sve može uštedeti a da pripremite slavu kako i dolikuje.

– Povrće smo imali iz naše bašte, jagnje smo takođe mi gajili. Prase koje je neizostavni deo trpeze smo kupili. Za kilogram žive vage smo izdvojili 230 dinara po kilogramu, a sto dinara skuplje će vam biti za kilogram ukoliko ga pečete u pekari – priča ona.

Najveći deo novca, potroši se za pripremu predjela. Prema računici Gordane oko trećina ili oko 7.000 dinara, potrebno je za kupovinu suhomesnatih proizvoda. Ovaj iznos može da bude i manji i to za nekoliko hiljada ukoliko se prate sniženja i kupuje suhomesnato na akcijama, koja mogu da budu i do 50 odsto. Isto važi i za kupovinu pića.

[adsenseyu5]

Pečenje najpovoljnije u pečenjari

Pri porudžbini pečenja, u zavisnosti da li je jagnjetina ili prasetina, cena je od 1.400 odnosno 1.000 dinara za kilogram. Ukoliko se odlučite da kupite pečenje u restoranu, cene su odnosu na ove više za oko 300 dinara. Pošto je i sarma neizostavan deo trpeze i u kupovini mlevenog mesa može se proći jeftinije ako ga pazarite u supermarketima. Tako je kilogram mlevenog junećeg mesa 650 dinara, a svinjskog 500 dinara, dok je u mesari skuplje za sto dinara, po kilogramu. Ovo pravilo važi iza ćevape i pljeskavice koje u supermarketima se prodaju za nešto više od 400 dinar po kilogramu, a u mesarama i do 700 dinara.

Po mleveno u supermarket, a suhomesnato u mesarama

Kada kupujete suhomesnato, savet domaćica je da to činite u specijalizovanim radnjama odnosno mesarama. Tako je cena čajne, sremske i budimske kobasice, ali i dimljene svinjske pečenice i vrata od 700 do 800 dinara za kilogram, dok u supermarketima se prodaju za više od 1.100 dinara. Isto košta i kulen, a njegova cena u mesarama je ispod 900 dinara.

Jezero Natron u Tanzaniji zovu „jezero smrti“: Šta god uđe u njega, pretvori se u kamen – VIDEO

Ušteda ako sami mesite slavski kolač

Umešne domaćice će dan pred slavu umesiti i slavski kolač, za koji neće potrošiti više od 150 dinara za sastojke. Ukoliko ne stignu ili ne znaju, rešenje je kupovina u pekari, ali je njihova cena dva do tri puta veća – od 300 do 500 dinara.

CENE ZA KILOGRAM

Suhomesnato 700 do 1.900 dinara

Svinjsko pečenje 400 do 1.000 dinara

Jagnjeće pečenje 500 do 1.400 dinara

[adsenseyu1]

Mleveno meso 500 do 650 dinara

Pečeni oslić 1.200 dinara

Pečeni šaran 1.450 dinara

Pečena pastrmka 1.450 dinara

Pečena skuša 1.000 dinara

Pečeni smuđ od 2.000 dinara

Kolači 650 dinara

(Skandalozno.rs/Izvor: Ana Ristović,Blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Za slavsku trpezu minimum 20.000 dinara , pod uslovom da se sastojci za jela nabavljaju na popustima!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.