Zamenik lidera KATALONIJE podneo ostavku i optužio Pudždemona: TI SI IZDAJNIK

Katalonija

foto: EPA

Katalonski lider Karles Pudždemon najavio je da će se danas nakon 13 sati obratiti katalonskom parlamentu, a kako se spekulisalo, on bi mogao da proglasi unilateralnu nezavisnost Katalonije ili raspiše nove izbore u Kataloniji.

Obraćanje je prvobitno bilo planirano za 13.30 sati, da bi potom bilo pomereno za jedan sat kasnije, a zatim je na kraju i otkazano. Uoči govora dvojica funkcionera njegove stranke PDEKat podnela su ostavke.

[adsenseyu5]

Španski list “Pais” prenosi da je Pudždemonov zamenik Đordi Baiget napustio sedište partije uz povike “izdajniče“, a ostavku je uputio i Đordi Kuminal, zamenik šefa pokreta Djunts pel si, kojem pripada PDEKat.

Španski dnevnik “La Vangardija” izvestio je da katalonska vlada razmišlja o organizovanju regionalnih izbora 20. decembra.

Katalonska vlada je saopštila da će Pudždemon dati izjavu, ne navodeći nikakve detalje.

Katalonski lider istakao je će kriza katalonske nezavisnosti eskalirati ukoliko Španija realizuje planove o preuzimanju uprave nad Katalonijom.

– Plan španske vlade će stvoriti još ozbiljniju vanrednu situaciju oduzimanjem političke autonomije Kataloniji – naveo je Pudždemon u pismu španskom Senatu, koji se priprema danas da razmotrati primenu Člana 155 Ustava i preuzimanje institucija, policije i finansija u Kataloniji, u slučaju da taj region ne odustane od proglašenja nezavisnosti, navela je francuska novinska agencija.

Pudždemon je rekao da bi to bila “uvreda” za španski Ustav i da bi mere prekršile “princip političke autonomije” španskih regiona.

Katalonski lider je dodao i da španski Ustav ne daje blanko vlast centralnoj vladi.
U 17.00 časova biće održana i sednica katalonskog parlamenta, a mnogi strahuju da bi poslanici mogli da izglasaju unilateralnu deklaraciju o nezavisnosti Katalonije.

Kako su agencije prethodno izvestile, potpredsednik Katalonije Oriol Žunkeras u sredu je izjavio da španske vlasti “nisu ostavile opcije” vlastima tog regiona nego da nastave sa proglašenjem nezavisnosti.

[adsenseyu1]

Španski ministar pravde Rafael Katala insistirao je na tome da proglašenje nezavisnosti “neće biti zakonski validno”, iako će imati “posledice sa kriminalističke tačke gledišta”.

Prema pisanjima katalonskih medija, katalonski lider Karles Pudždemon pozvao je na hitan sastanak svog kabineta sa većim civilnim grupama i onima koji se zalažu za nezavisnost i taj sastanak se očekuje ujutru.

Kako je AP ranije preneo, Pudždemon je juče izjavio da ne planira da se pojavi pred španskim Senatom kako bi odbranio svoje stavove o nezavisnosti Katalonije i suprotstavio se merama centralne vlade da raspusti regionalnu vladu.

Predsednik parlamenta Katalonije informisao je poslanike da će Pudždemon, umesto toga, prisustvovati sednici tog parlamenta u četvrtak, navodi AP pozivajući se izjave predstavnika nekoliko parlamentarnih stranaka, koji su insistirali na anonimnosti.

KATALONIJA NIJE KOSOVO: Oštre reči bivšeg predsednika Evropskog parlamenta Borelja!

Madrid ne planira da raspoređuje trupe u Kataloniji

Španska vlada ne razmatra mogućnost raspoređivanja trupa u Kataloniji radi rešavanja situacije u tom regionu, rekao je danas španski ministar spoljnih poslova i saradnje Alfonso Dastis Kesedo.

– Nema takvih planova, jer su vladine akcije fokusirane na ponovno zavođenje vladavine prava putem adekvatne primene zakona – rekao je španski ministar za Tass.

Upitan kakve korake će španska vlada preduzeti ako Katalonija proglasi nezavisnost, Kesedo je odgovorio da se vladine akcije u tom slučaju ne bi razlikovale od koraka koji su preduzeti u cilju primene Člana 155 španskog Ustava.

Španski premijer Marijano Rahoj je 21. oktobra saopštio da stavlja na snagu Član 155 Ustava, čime Madrid želi da smeni predsednika Katalonije Karlesa Pudždemona i članove katalonske vlade, a uz to španske vlasti žele nove regionalne izbore u roku od šest meseci.

Te mere, kako je najavljeno, Senat treba da odobri sutra.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Zamenik lidera KATALONIJE podneo ostavku i optužio Pudždemona: TI SI IZDAJNIK"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.