ZAOŠTRAVANJE: Poljska razmešta tri brigade nove Narodne garde na granici prema Rusiji

Ilustracija

Poljsko Ministarstvo odbrane i Generalštab Vojske Poljske izdvojili su za početak 66 miliona evra da od ove godine formiraju najmanje tri brigade nove Narodne garde, koje bi razmestili na istočnim granicama prema Rusiji.

Nova koncepcija teritorijalne odbrane od dolaska na vlast evroskeptične, konzervativne stranke Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog, predviđa formiranje nekoliko brigada Narodne garde, od po 3.000 do 6.000 ljudi, među kojima bi deo bili profesionalni vojnici, dok bi ostalo bili dobrovoljci u sistemu teritorijalne odbrane.

„U 2016. godini počinjemo sa tri brigade. Stalo nam je da ih formiramo na severo-istoku Poljske. Konačni cilj je nekoliko brigada formiranih po celoj zemlji. Biće sastavljene od 380 četa sa 60 do 100 vojnika, a četa će biti manje-više isto koliko u Poljskoj ima okruga”, kazao je privatnoj televiziji TVN24 portparol MO Bartlomjej Miševič.

Pripadnici Narodne garde od početka će biti opremljeni oružjem i tehnikom kao profesionalna armija, a za razliku od dobrovoljaca rezervista imaće obavezne vežbe svakog vikenda.

Predlog izmena Zakona o teritorijalnoj odbrani Sejm poljskog parlamenta dobiće na usvajanje u februaru, a MO i Generalštab žele da u slučaju rata mogu da računaju na 40.000 gardista teritorijalne odbrane.

Novi poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič spada u najoštrije jastrebove među poljskim političarima u odnosu prema Rusiji i glavni je zagovornik teorije zavere da predsednik Poljske Leh Kačinjski nije stradao kao i ukupno 96 putnika i članova posade u običnoj avionskoj nesreći u Smolensku 2010. godine, već da je po nalogu Kremlja na Kačinjskog Rusija izvršila atentat i namerno oborila avion, prenosi Beta.

(Politika, Iskra)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "ZAOŠTRAVANJE: Poljska razmešta tri brigade nove Narodne garde na granici prema Rusiji"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.